Sernik bez sera? Brzmi trochę, jak jakiś wytwór kuchni molekularnej :))Ale spokojnie nie będzie w przepisie ciekłego azotu, jadalnego szkła czy innych wynalazków ... a głównym i tajemniczym składnikiem ciasta jest nasz rodzimy jogurt :)W połączeniu z budyniem, cukrem i jajkami stworzył chudszą i lżejszą wersję sernika, która nie ustępuje swoim smakiem tradycyjnemu sernikowi :))Zapraszam zatem na ciasto z jogurtów greckich a'la sernik :))Składniki na spód:2 szklanki mąki3 żółtka100 g Kasi2 łyżki śmietany 18%1/4 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżka kakaoWykonanie:Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj.Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, kakao raz schłodzoną margarynę. Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć szybko ciasto. Gotowe włóż do lodówki na ok 30 min.Składniki na masę serową:2 duże jogurty greckie ( po 400g)2 budynie śmietankowe bez cukru5 jajek3/4 szklanki cukruaromat cytrynowy1 łyżeczka proszku do pieczenia100g skórki pomarańczowejWykonanie:Białka oddziel od żółtek. Żółtka ubij z jogurtami na delikatny puch, następnie stopniowo dodawaj budyń oraz proszek do pieczenia i aromat. Z białek i cukru ubij sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj ją z pozostałą masą. Na koniec dodać skórkę pomarańczową.Tortownicę wyklej schłodzonym ciastem (spód i brzegi). Do środka wylej masę jogurtową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180st i piecz ok 1h. Wystudź w uchylonym piekarniku.