ßßß Cookit - przepis na Bardzo puszysty sernik

Bardzo puszysty sernik

nazwa

Wykonanie

Bardzo puszysty, delikatny i wilgotny sernik. Zawsze piekę z tego samego przepisu i to jedna z niewielu potraw, w których nie mam najmniejszej ochoty nic zmieniać. Dla mnie jest wręcz idealny.
Uprzedzam, że sernik należy piec w wysokim naczyniu, a nie zwykłej blasze.
Potrzebujesz: na spód:
pół kostki Kasi
2 szklanki mąki tortowej
2/3 szklanki cukru
3 żółtka
1,5 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubatą łyżkę śmietany (ponieważ do sernika będzie potrzebna kremówka, to używam właśnie jej. Śmiało można dodać inną, np 18 %)
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik
8 jajek
2 budynie śmietankowe bez cukru
1,5 szklanki cukru
500 ml śmietany kremówki
cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Składniki spodu zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie możemy zająć się przygotowaniem masy serowej:
1. W dużej misce lub garnku umieszczamy ser. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy, dokładnie mieszamy.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do sera i dokładnie mieszamy.
3. Do sera wsypujemy budynie. Mieszamy
4. Pianę z białek ubijamy na sztywno. Dodajemy do sera i znów mieszamy.
5. Na koniec dodajemy ubitą kremówkę. Całą masę można krótko zmiksować, by składniki ładnie się połączyły.
Wysokie naczynie wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga! Sernika nie piekę w zwykłej blasze do ciasta. W trakcie pieczenia ciasto niemal potraja swoją objętość. Używam żeliwnego naczynia 12 cm wysokości i ciasto wypełnia je niemal w całości, mimo że przed pieczeniem mniej niż połowę.
Moje naczynie ma wymiary 25x34 i 12 cm głębokości - jak widać sernik ładnie rośnie.
Gdy odpowiednie naczynie mamy wyłożone papierem na dnie układamy nasz blat. Ja kulkę ciasta spłaszczam w dłoni, wkładam do środka i rękoma formuję na kształt formy.
Na to wylewamy masę serową.
Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do ostudzenia.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2013/09/bardzo-puszysty-sernik.html