Wykonanie
Bardzo puszysty, delikatny i wilgotny sernik. Zawsze piekę z tego samego przepisu i to jedna z niewielu potraw, w których nie mam najmniejszej ochoty nic zmieniać. Dla mnie jest wręcz idealny.Uprzedzam, że sernik należy piec w wysokim naczyniu, a nie zwykłej blasze.

Potrzebujesz: na spód:pół kostki Kasi2 szklanki
mąki tortowej2/3 szklanki
cukru3
żółtka1,5 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 czubatą łyżkę
śmietany (ponieważ do sernika będzie potrzebna kremówka, to używam właśnie jej. Śmiało można dodać inną, np 18 %)Masa serowa:1kg gotowego
sera na sernik8
jajek2 budynie
śmietankowe bez
cukru1,5 szklanki
cukru500 ml
śmietany kremówkicukier wanilinowyPrzygotowanie:Składniki
spodu zagnieść na jednolite ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie możemy zająć się przygotowaniem masy serowej:1. W dużej misce lub garnku umieszczamy
ser. Dodajemy
cukier i
cukier wanilinowy, dokładnie mieszamy.2. Oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka dodajemy do
sera i dokładnie mieszamy.3. Do
sera wsypujemy budynie. Mieszamy4. Pianę z
białek ubijamy na sztywno. Dodajemy do
sera i znów mieszamy.5. Na koniec dodajemy ubitą kremówkę. Całą masę można krótko zmiksować, by składniki ładnie się połączyły.Wysokie naczynie wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga! Sernika nie piekę w zwykłej blasze do ciasta. W trakcie pieczenia ciasto niemal potraja swoją objętość. Używam żeliwnego naczynia 12 cm wysokości i ciasto wypełnia je niemal w całości, mimo że przed pieczeniem mniej niż połowę.

Moje naczynie ma wymiary 25x34 i 12 cm głębokości - jak widać sernik ładnie rośnie.Gdy odpowiednie naczynie mamy wyłożone papierem na dnie układamy nasz blat. Ja kulkę ciasta spłaszczam w dłoni, wkładam do środka i rękoma formuję na kształt formy.Na to wylewamy masę
serową.Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim sernik do ostudzenia.Smacznego!