Wykonanie
Szybki i prosty przepis na ciacho do popołudniowej
kawki.Najwięcej czasu zajmie upieczenie
biszkoptu, ale jak już mamy gotowy blat
biszkoptowy - cała reszta pójdzie szybciutko.Ciasto nie jest mocno słodkie, lekko orzeźwiające, bo
budyń ugotowany na Kubusiu ma kwaskowy smak, a
śmietana ubita z cytrynowymi
galaretkami również nie jest "ciężka" w smaku :)
Biszkopt:6
jajek3/4 szklanki
mąki pszennej6 łyżek
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia¾ szklanki
cukruBiałka oddzielić od
żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać
cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia
cukru. Dodać
żółtka i
mąki przesiane z
proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej gotowe ciasto.Piec w 170 o C przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia
biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej
spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca.Zielona masa budyniowa:1 duży sok zielony ,,Kubuś"2 budynie
śmietankowe 40g bez
cukru1
budyń śmietankowy 40g z
cukremSok wlewamy do garnka, zostawiając 1/2 szklanki do rozmieszania budyniu.Doprowadzamy do wrzenia i do wrzącego soku wlewamy rozpuszczony
budyń, cały czas mieszając. Odstawiamy na bok do lekkiego przestudzenia, po czym wylewamy nasz zielony
budyń na
biszkoptowy spód.Masa śmietanowa:½ l
śmietany kremówki 30 %1 płaska łyżka
cukru pudru2
galaretki cytrynowe lub
ananasowe1 szklanka
wody
Galaretki rozpuszczamy w jednej szklance wrzącej
wody. Czekamy aż ostygną i zaczną się ,,delikatnie” ścinać.Następnie ubijamy schłodzoną
śmietanę z
cukrem pudrem na sztywno, po czym delikatnym strumieniem wlewamy tężejącą
galaretkę ciągle miksując.Na masę budyniową wylewamy masę
śmietanową, wstawiamy do lodówki w celu ściągnięcia. W tym czasie rozpuszczamy 2 dowolne
galaretki w połowie
wody przewidzianej na opakowaniu, studzimy i kiedy
galaretka zacznie tężeć wlewamy na
śmietankową warstwę.
