ßßß Cookit - przepis na KARKÓWKA W TOWARZYSTWIE BRĄZOWYCH PIECZAREK

KARKÓWKA W TOWARZYSTWIE BRĄZOWYCH PIECZAREK

nazwa

Wykonanie

Kolejna odsłona karkówki, tym razem uduszona ze sporą ilością cebuli
oraz brązowymi pieczarkami.
Takie połączenie to dla mojego podniebienia strzał w dziesiątkę! :)
Do tego kasza i ... cóż chcieć więcej?
Składniki:
700 g karkówki b/k
350 g brązowych pieczarek
2 duże cebule
przyprawa do karkówki
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżka śmietany 18%
sól, pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy
granulowany czosnek,
słodka papryka
majeranek
łyżka oleju lub oliwy
Wykonanie:
Karkówkę pokroić w plastry ok 1cm każdy. Posypać z obu stron przyprawą do karkówki, majerankiem,słodką papryką. Odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Można przygotować sobie poprzedniego wieczoru i zostawić w lodówce na noc. Po wyjęciu z lodówki mięso podsmażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną w talarki.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, małe zostawić w całości.
W garnku ułożyć warstwami: podsmażone mięso, pieczarki, cebulę. Zalać wodą (lub bulionem).
Dodać sól, liść laurowy, ziele angielskie, musztardę i odrobinę granulowanego czosnku
Dusić ok. 1 godziny do miękkości mięsa.
Pod koniec duszenia dodać do smaku łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz śmietanę. Zagotować.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/04/karkowka-w-towarzystwie-brazowych.html