Wykonanie
Kolejna odsłona
karkówki, tym razem uduszona ze sporą ilością
cebulioraz brązowymi
pieczarkami.Takie połączenie to dla mojego podniebienia strzał w dziesiątkę! :)Do tego
kasza i ... cóż chcieć więcej?
Składniki:700 g
karkówki b/k350 g brązowych
pieczarek2 duże
cebuleprzyprawa do
karkówki1 łyżeczka
koncentratu pomidorowego1 łyżeczka
musztardy sarepskiej1 łyżka
śmietany 18%sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowygranulowany
czosnek,
słodka paprykamajeranekłyżka
oleju lub
oliwyWykonanie:
Karkówkę pokroić w plastry ok 1cm każdy. Posypać z obu stron
przyprawą do
karkówki,
majerankiem,
słodką papryką. Odstawić do lodówki na min 1 godzinę. Można przygotować sobie poprzedniego wieczoru i zostawić w lodówce na noc. Po wyjęciu z lodówki
mięso podsmażyć na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu podsmażyć
cebulę pokrojoną w talarki.
Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, małe zostawić w całości.W garnku ułożyć warstwami: podsmażone
mięso,
pieczarki,
cebulę. Zalać
wodą (lub
bulionem).Dodać
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie,
musztardę i odrobinę granulowanego
czosnkuDusić ok. 1 godziny do miękkości
mięsa.Pod koniec duszenia dodać do smaku łyżeczkę
koncentratu pomidorowego oraz
śmietanę. Zagotować.