Wykonanie
Pomysł na tę babkę od razu mnie zaintrygował :)Ciemno czekoladowa babka w
białe serowo-
kokosowe kropeczki wyglądała bardzo fajnie i miałam wielką nadzieje, że będzie też równie smaczna.Nie zawiodłam się ... mocno czekoladowa (użyłam
czekolady z 70%
kakao), wilgotna i po 2 dniach równie pyszna jak i w dniu upieczenia. Musze jedynie popracować nam kropeczkami. Następnym razem zrobię je mniejsze, a zdecydowanie więcej, aby efekt wizualny był jeszcze lepszy.Polecam gorąco przepis wszystkim fanom babek.Przepis pochodzi z bloga KUCHNIA KROKUSIA

Składniki:Na białe kulki:25 dkg
sera białego1
żółtko2 łyżki
cukru5 łyżek
kokosuNa ciasto:3
jajka1 szkl.
cukru2 łyżki
kakao2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szkl.
mąki1/2 szkl,
mleka1/4 szkl.
olejutabliczka
gorzkiej czekoladyWykonanie:

Kulki: W blenderze miksujemy
biały ser,
żółtko,
cukier do połączenia się składników. Następnie dodajemy
wiórki kokosowe. Mieszamy całość i masę wstawiamy do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i ze schłodzonej masy formujemy małe kuleczki - każdą obtaczamy w kokosie. Układamy na talerzu i ponownie wkładamy do lodówki. Ja kulki przygotowałam sobie poprzedniego dnia, chłodziłam przez całą noc a następnego dnia przygotowałam tylko ciasto.Ciasto:
Jajka ucieramy z
cukrem. Następnie dodajemy
kakao,
mąkę i
proszek do pieczenia – miksujemy.
Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Przestudzoną
czekoladę dodajemy do ciasta, a następnie
mleko i
olej. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Foremkę do babki smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką lub
kaszą manną. Na dno foremki wykładamy część ciasta. Na ciasto układamy
twarogowe kulki, przykrywamy je kolejną warstwa ciasta i znowu kulki - i ciasto, aż do wyczerpania składników. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st ok 55min.
