Wykonanie
Zainspirowana jednym z programów w kuchni+ postanowiłam zrobić roladki
schabowe z
szynką parmeńska.Tylko same roladki z
szynką wydały mi się trochę "ubogie", więc postanowiłam pokombinować, aby farsz był bogatszy w smaku i ... w wyglądzie. Tak więc bordowa
szynka została przykryta zielonym musem z
brokuła i
boczku (obawiałam się, że sam
brokuł będzie mdły w smaku) i czerwoną
marchewką. Wybór by
trafny.Roladki wyszły bardzo smaczne a
brokułowy mus zrobię na pewno jeszcze nie raz jako dodatek do II dania (np.
jajka sadzonego), bo z dodatkiem przesmażonej na
maśle cebulki i drobno pokrojonego
boczku wyszedł bardzo smaczny :-)

Składniki:6 plastrów
schabu6 plastrów
szynki parmeńskiej1
brokuł1
marchewka1
cebulakawałek
boczkumusztardaprzyprawa do
wieprzowinypieprzsol1
jajkobułka tartaolej do smażeniałyżka
masłaWykonanie:
Brokuł gotujemy wraz z
marchewką w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy.
Schab rozbijamy na cienkie plastry, smarujemy
musztardą, posypujemy
przyprawą do
wieprzowiny i
pieprzem. Odkładamy w chłodne miejsce na ok 1/2h. W tym czasie podsmażamy na łyżce
masła drobno pokrojoną
cebulkę, kiedy się zezłoci dorzucamy drobno pokrojony
chudy boczek. Smażymy chwilę. Ostudzony
brokuł dusimy widelcem, dodajemy do przesmażonej
cebulki i
boczku. Wszystko mieszamy solimy,
pieprzymy do smaku. Na każdym rozbitym plastrze
schabu układamy plasterek
szynki parmeńskiej, na to łyżeczkę musu
brokułowego, a na to wąski plasterek ugotowanej wcześniej
marchewki.

Zwijamy roladki dość ściśle obwiązując je nitką. Po wierzchu lekko solimy i
pieprzymy. Rozgrzewamy
olej i smażymy z każdej strony po 3 minuty. Następnie przekładamy z patelni na talerz, czekamy jak wystygną i ściągamy
nitki. Na talerzyku rozkłócamy
jajko, obtaczamy w nim dokładnie każdą roladkę, następnie przekładamy do
bułki tartej i po obtoczeniu w
bułce smażymy z każdej strony na złoty kolor.
