ßßß Cookit - przepis na Pasztet z cukinii? Genialny!

Pasztet z cukinii? Genialny!

nazwa

Wykonanie

O pasztecie z cukinii słyszałam wiele. Pyszny, delikatny, aromatyczny. Od dawna miałam ochotę go zrobić, a teraz przyszła właściwa pora - w lodówce zalegała cukinia, a ja nie miałam weny na jej wykorzystanie. Przyznam, że robiłam pasztet z ogromną niepewnością. W końcu pasztet kojarzył mi się wyłącznie z mięsem. Zmieniłam zdanie! Pasztet z cukinii jest naprawdę fantastyczny! Inspiracją był przepis z bloga Moja Mała Kuchnia . Trochę go zmieniłam, pamiętając sposób wykonania pasztetu mięsnego. Wyszło baaaardzo pysznie!
Składniki na małą keksówkę (25x12):
- 1 duża cukinia - po starciu wychodzą 2 szklanki,
- 1 średnia marchew,
- 1 cebula,
- kawałek żółtego sera - po starciu ok. 1/2 szklanki,
- 3 jajka,
- 1 szklanka bułki tartej,
- 1/3 szklanki oleju,
- przyprawy do smaku: sól, pieprz (ja dodałam dosyć sporo, by pasztet nie był mdły),
- przyprawa Prymat do wieprzowiny (2-3 łyżki),
- do wysmarowania blachy: masło i bułka tarta.
Marchew i cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. Żółty ser ścieramy na tej samej tarce. Z cukinii odciskamy wodę. Warzywa i ser umieszczamy w misce. Dodajemy olej, bułkę tartą. Przyprawiamy do smaku, wraz z przyprawą do wieprzowiny. Dodajemy żółtka. Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy do warzyw - bardzo delikatnie mieszamy. Gotowy pasztet umieszczamy w keksówce wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą (wyrównujemy wierzch). Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60 min. Wyjmujemy, gdy wierzch jest brązowy. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/09/pasztet-z-cukinii-genialny.html