ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I

SURÓWKA Z BIAŁEJ KAPUSTY I

nazwa

Wykonanie

Bardzo prosta i pyszna jest surówka z białej kapusty... szczególnie z tej pierwszej, młodej, która jest zieloniutka i chrupiąca. Wtedy robię z niej surówkę koperkową, serwując ją jedynie z młodym koperkiem i przyprawami. Później, kiedy kapusta nie jest już taka smaczna, wzbogacam surówkę o słodką marchewkę i ostrego pora.
Składniki:
1/2 główki białej kapusty
2 marchewki
2 małe młode cebulki lub 1 młody por
koperek
olej
łyżeczka octu winnego lub sok z połówki małej cytryny
sól, pieprz
cukier
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy olejem, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, octem winnym, posypujemy koperkiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki chociaż na pół godziny, żeby wszystkie smaki dokładnie się "przegryzły". Serwujemy jako dodatek do obiadu lub zjadamy samą.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/08/surowka-z-biaej-kapusty.html