Wykonanie
Bardzo prosta i pyszna jest surówka z
białej kapusty... szczególnie z tej pierwszej,
młodej, która jest zieloniutka i chrupiąca. Wtedy robię z niej surówkę
koperkową, serwując ją jedynie z młodym
koperkiem i
przyprawami. Później, kiedy
kapusta nie jest już taka smaczna, wzbogacam surówkę o słodką
marchewkę i
ostrego pora.Składniki:1/2 główki
białej kapusty2
marchewki2 małe
młode cebulki lub 1
młody porkoperekolejłyżeczka
octu winnego lub sok z połówki małej
cytrynysól,
pieprzcukierWykonanie:
Kapustę szatkujemy.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Młode cebulki kroimy drobno. Całość polewamy
olejem, doprawiamy
solą,
cukrem,
pieprzem,
octem winnym, posypujemy
koperkiem i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki chociaż na pół godziny, żeby wszystkie smaki dokładnie się "przegryzły". Serwujemy jako dodatek do obiadu lub zjadamy samą.