ßßß Cookit - przepis na Jak zrobić coś z niczego, czyli mój ulubiony dodatek do drugiego dania

Jak zrobić coś z niczego, czyli mój ulubiony dodatek do drugiego dania

nazwa

Wykonanie

Często tak mam, że trudno mi dobrać jakiś fajny dodatek do drugiego dania. Zazwyczaj wynika to z niezdecydowania, albo braku odpowiednich składników w lodówce. Jeśli macie trochę kapusty, jedną marchewkę i jedno jabłko, to świetnie. Możecie zrobić bardzo smaczny dodatek do obiadu, który z pewnością Wam posmakuje. Kapustę, jaką chcę Wam pokazać, robiłam zwykle zaprawianą pomidorami, albo samą, z dodatkiem koperku. Teraz robię ją zawsze w taki sposób, bo smakuje naprawdę fantastycznie! Przepis dostałam od Mamy - wymyśliła go z potrzeby urozmaicenia obiadu. U nas zostaje na stałe!
Składniki:
- 1/3 główki białej kapusty,
- 1 spora marchew,
- 1 średnie jabłko,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz, cukier, domowa jarzynka,
- koperek.
Kapustę myjemy, kroimy i wrzucamy do garnka z wodą (wody nie więcej niż kapusty). Dodajemy umyte i starte na tarce jabłko i marchew. Gotujemy do miękkości z dodatkiem domowej jarzynki (ok. 5-10 minut). Pod koniec podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mąkę, zasmażamy. Zaprawiamy kapustę (jeśli kapusta ma być light, pomijamy zasmażkę). Przyprawiamy do smaku, dodajemy posiekany koperek. Gotowe! Smacznego!!!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2012/08/jak-zrobic-cos-z-niczego-czyli-moj.html