Wykonanie
Śledzi nie jadam. Mój mąż
jada, więc dla niego robię i nawet całkiem smaczne mi wychodzą. Dzisiaj podaję przepis na
śledzia po bałtycku idealny na postny dzień i nie tylko. Smacznego!SKŁADNIKI4 płaty
świeżego śledzia2 średnie
marchewki2 średnie
cebule8-10cm białej części
pora200ml
octu winnego1 łyżka
cukru1 pęczek
koperku2 łyżki
olejuJAK TO ZROBIĆMoczymy
śledzie ok. 2 godzin, płuczemy i osuszamy. Plastry kroimy na trzy i układamy na przemian z
koperkiem.
Marchewkę i
cebulę obieramy, kroimy w cienkie krążki i szklimy na
oleju, dodajemy 200ml
wody i gotujemy przez 5 minut.
Pora oczyszczamy i kroimy w plasterki. Dokładamy go do pozostałych warzyw i gotujemy jeszcze przez minutę. Dodajemy
ocet i
cukier, zostawiamy marynatę do wystygnięcia.Zalewamy
śledzie zimną marynatą tak, by całkowicie je przykryła. Słoik zamykamy i odstawiamy w chłodne miejsce.