Wykonanie
Przepis na ciasto znalazłam na blogu Jaskinia Smaku TUTAJ . Wyglądało bardzo apetycznie, więc korzystając z jednodniowego ochłodzenia postanowiłam odważyć się włączając piekarnik :-) i upiec ciacho.Polecam bo ciasto wyszło bardzo smaczne.Na pewno jednak następnym razem trochę zmienię proporcje, zwiększając budyniową warstwę, gdyż wg mnie jest ona za cienka w stosunku do warstwy ciasta, która wyrosła imponująco. Zamieszczam więc oryginalną ilość składników a w nawiasie obok zamieszczam moją sugestię zmiany.Robiąc po raz pierwszy spokojnie można ją uwzględnić. W oryginalnym przepisie są użyte świeże
wiśnie, ja wykorzystałam drylowane ze słoika, gdyż tylko takimi tu dysponuję.Ciasto nie jest skomplikowane, jest puszyste, a kokosowa kruszonka pyszna. Polecam!
Kruche ciasto:4 szklanki
mąki1 szklanka
cukru (moja sugestia: 3/4 szklanki)250 gram
margaryny4
jajka (3
żółtka + 1 całe)2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowy2 - 3 łyżki
śmietanyMasa wiśniowa:Słoik
wiśni drylowanych (800g)2 budynie
śmietankowe na 500ml
mleka, ugotowane w 3/4l płynu.Piana z
białek:3
białka4 łyżki
cukru pudruKruszonka:200 gram
kokosu100 gram
masła2 garście
cukru (moja sugestia: 3 czubate łyżki
cukru)
Wykonanie:
Mąkę siekamy z
margaryną. Dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy ciasto. Blachę o wymiarach ok 36 x 20 smarujemy
masłem i posypujemy
bułką tartą. Wykładamy ciasto.
Wiśnie odcedzamy a z soku, gotujemy
budyń na soku z
wiśni, jeśli płynu nie mamy 3/4l uzupełniamy
mlekiem. Jeśli używamy
budyń bez
cukru, dodajemy
cukier wg przepisu na opakowaniu, jeśli z
cukrem - nie słodzimy.Odcedzone
wiśnie wykładamy na ciasto, posypujemy lekko
mąka ziemniaczaną i wylewamy na nie gorący
budyń. Pieczemy w temperaturze 175 st ok 45 godziny. W tym czasie robimy kruszonkę i pianę z
białek.
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy
cukier i ubijamy jeszcze chwilę.Czas na kruszonkę. Wszystkie składniki do kruszonki rozdrabniamy palcami, aż do połączenia.Po upływie 45 minut wyciągamy ciasto z piekarnika, wykładamy pianę i posypujemy kruszonką. Wstawiamy jeszcze na ok 15 minut do piekarnika aż kruszonka się zrumieni.