Wykonanie
Kolorowa, szybka i lekka surówka z
kapusty pekińskiej + to co mamy pod ręką :)Takie letnie suróweczki są pod tym względem dobre, że nie trzeba trzymać się ściśle przepisu. Dorzucamy co mamy i co lubimy.Surówka może być uzupełnieniem
mięsnego obiadu, dodatkiem do grilla, albo najzwyczajniej naszą kolacją :)
Ja zrobiłam z:
kapusty pekińskiejjajekświeżego
ogórkapomidoracebulki dymkiszczypiorkujogurt grecki + łyżka
majonezusól,
pieprzWykonanie:
Kapustę kroimy w paski,
jajka gotujemy, studzimy i kroimy na ósemki. Zielony
ogórek kroimy w kostkę, przy czym ja zawsze jeśli zamierzam użyć
ogórka do jakiejkolwiek sałatki - usuwam z niego środek z pestkami (podobnie jak w pomidorach), odrobinę
solę i odstawiam na 1/2h, po czym odlewam powstałą
wodę.
Sałatka nie podcieka
potem sokiem i wygląda estetyczniej, zwłaszcza jeśli postoi dłużej. Z
pomidora usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paseczki.
Jogurt mieszamy z
majonezem, doprawiamy
solą i
pieprzem. W salaterce układamy warstwowo:
kapustę pekińską, odrobinę
sosu jogurtowo-
majonezowego,
jajka,
ogórek,
pomidor,pokrojony
szczypior z
dymką, znowu sos i tak aż do wyczerpania składników. Całość posypujemy świeżo zmielonym
pieprzem. Smacznego!