ßßß Cookit - przepis na FRITTATA

FRITTATA

nazwa

Wykonanie

Frittata to włoska nazwa naszego popularnego omletu. Od omletu różni się chyba tylko tym, że jest dłużej zapiekana. Myślę, że każdy ma swój ulubiony przepis na omlet czy frittatę. Ważne, żeby była kolorowa i apetyczna :) a z czego ją przyrządzimy zależy tylko od naszego smaku.
Ja użyłam: (porcja dla 2 męskich głodomorów)
6 jajek
4 łyżki mleka
2 łyżki mąki
szynka
pomidor
groszek zielony
sól, pieprz
słodka papryka
ser żółty
szczypiorek
masło klarowane
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła sklarowanego. Wrzucamy szynkę, pomidor i groszek. Smażymy kilka minut. Jajka z mlekiem i mąką roztrzepujemy. Dodajemy sól, pieprz i paprykę. Wylewamy na podsmażone warzywka. Nie mieszamy, tylko delikatnie podważamy brzegi frittaty, aby masa jajeczna spłynęła pod spód.
Posypujemy startym parmezanem i szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywką, aby ser się roztopił, a masa z góry ładnie ścięła, i smażymy na jak najmniejszym ogniu.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/06/frittata.html