Wykonanie
Frittata to włoska nazwa naszego popularnego omletu. Od omletu różni się chyba tylko tym, że jest dłużej zapiekana. Myślę, że każdy ma swój ulubiony przepis na omlet czy frittatę. Ważne, żeby była kolorowa i apetyczna :) a z czego ją przyrządzimy zależy tylko od naszego smaku.Ja użyłam: (porcja dla 2 męskich głodomorów)6
jajek4 łyżki
mleka2 łyżki
mąkiszynkapomidorgroszek zielonysól,
pieprzsłodka paprykaser żółtyszczypiorekmasło klarowane
Wykonanie:Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
masła sklarowanego. Wrzucamy
szynkę,
pomidor i
groszek. Smażymy kilka minut.
Jajka z
mlekiem i
mąką roztrzepujemy. Dodajemy
sól,
pieprz i
paprykę. Wylewamy na podsmażone warzywka. Nie mieszamy, tylko delikatnie podważamy brzegi frittaty, aby masa jajeczna spłynęła pod spód.Posypujemy startym
parmezanem i
szczypiorkiem. Przykrywamy pokrywką, aby
ser się roztopił, a masa z góry ładnie ścięła, i smażymy na jak najmniejszym ogniu.