ßßß Cookit - przepis na ŻUREK KUJAWSKI NA BIAŁEJ KIEŁBASIE

ŻUREK KUJAWSKI NA BIAŁEJ KIEŁBASIE

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam gęsty żurek z grzybkami, jajkiem, sporą ilością ziemniaków, dlatego też zastępuje on u mnie porządny dwudaniowy posiłek i zawsze gotuję go w największym garnku :)
bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:)
Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką...
Składniki:
3-4 surowe białe kiełbaski
kawałek boczku
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
2 ząbki czosnku
2 małe cebule (lub 1 duża)
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól
śmietana 18%
zakwas (ja używam gotowego ze słoika z Rolnika - jest treściwy i mało kwaśny)
ziemniaki
kilka suszonych grzybków
ugotowane jajka
Wykonanie:
Grzyby namoczyć. Kiełbasę zalać wodą, zagotować, zmniejszyć ogień i parzyć ok 15 minut. Wyjąć, do wody po kiełbasie dodać warzywka, przyprawy oraz pokrojone grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbaski pokrojonej w plastry. Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, roztrzepać (ten, którego ja używam jest gęsty). Wlać na gotujący się wywar, na małym ogniu gotować 10 minut. Doprawić do smaku solą. Dodać roztarty w dłoniach majeranek oraz 2-3 łyżki ukwaszonej śmietanki (też wcześniej zahartowanej zupą). Na koniec przełożyć do żurku zawartość patelni czyli podsmażony boczek i białą kiełbaskę.
Dorzucić pokrojone jajka.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2013/02/zurek.html