Wykonanie
To był naprawdę męczący tydzień. Remont... już na samo to słowo mam gęsią skórkę. Ale jestem bardzo zadowolona z efektów. Mina Piotrka kiedy zobaczył piracką bazę z piętrowym łóżkiem i nowy pokój- bezcenna. I cieszę się że większość już za nami. Ale, ale.. żeby nie było tak pracowicie.. wczoraj była moja impreza urodzinowa. Czekałam na nią bardzo i naprawdę kocham moich przyjaciół. To obrzydliwie fajne uczucie wiedzieć że ma się obok siebie tak fantastycznych ludzi. Zabawa i szał w ich towarzystwie- też bezcenna:) Za to dzisiejszy poranek należał do tych z
serii "Trudne" ale umiliłam go nam tak przygotowaną
kaszą. Idealnie spisała się po szalonej nocy i stała się czymś w rodzaju późnego śniadania lub wczesnego obiadu.
Jajko sadzone z
kaszą- genialne! I aż sama sobie się dziwię, że do tej
pory kasza jaglana występowała u mnie raczej w słodkiej wersji. Czas to zmienić:)

Składniki:1 szklanka nieugotowanej
kaszy jaglanejjedna
cukiniaduża
cebulajajka (po jednym na każdą osobę)
sólpieprzsuszona
papryczka chilizioła prowansalskie -ok pół łyżeczki
olej ryżowyłyżeczka
masłaWykonanie:Na patelnie wlej trochę
oleju i wsyp nieugotowaną
kaszę. "Smaż" ja kilka sekund i dodaj
wodę. Przypraw
solą,
pieprzem i
chili i gotuj aż będzie miękka. W razie potrzeby dolej więcej
wody.
Cebulę pokrój w pół plasterki.
Cukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Na rozgrzaną patelnię wlej
olej i podsmaż
cebulę. Kiedy zmięknie dodaj
cukinię. Podsmaż ją ale niezbyt długo tak aby była miękka ale jędrna. Dodaj
zioła i wymieszaj. Na patelnie rozpuść
masło i wylej na nią
jajka. Przypraw
solą i
pieprzem. Smaż do momentu aż biało się zetnie a
żółtko pozostanie płynne. Gotową
kasze przełóż na talerz a na niej ułóż warzywa i
jajko.Smacznego!