Wykonanie
Jeśli kiedykolwiek znajdziecie się w miejscu gdzie z jakiejś przyczyny nie ma piekarnika i będziecie
mieli ochotę na coś ciekawego oto przepis dla Was!
Ciastka z patelni. Te
ciastka rodem z Walii to coś pomiędzy placuszkami- bo smaży się je jak placki tyle że na suchej patelni- a
ciastkami bo są bardzo kruche. To tak jakby ktoś nie mógł się zdecydować na co ma ochotę. Prawdę mówiąc byłam nastawiona dość sceptycznie ale z każdym kolejnym kęsem mój entuzjazm rósł!
Ciastka są świetne z
dżemem,
owocami lub
bitą śmietaną. Idealne do
kawy lub
herbaty, bardzo szybkie i smaczne. Sprawdzą się w niespodziewanych sytuacjach kiedy goście pukają do drzwi lub gdy mamy ochotę na coś ekstra szybkiego. W ramach urozmaicenia możecie dorzucić do nich kawałki
czekolady,
suszone owoce lub
orzechy.

Składniki:500 g
mąki pszennej70 g
cukru pudru100 g
masłaszczypta
soli1 duże
jajkook 1/2- 3/4 szklanki
mlekadodatkowo:rodzinki,
orzechy,
suszone owoce,
wiórki kokosowe- do ciastaubita kremówka,
dżem,
owoce- wg upodobań po upieczeniuWykonanie:Przesiej
mąkę do miski i dodaj
cukier. Pokrój
masło w kawałki i dodaj je do miski. Dorzuć
sól. Całość wymieszaj rękami aż będzie przypominała okruchy
chleba. Dodaj w tym momencie
owoce suszone, wiórki lub
orzechy. Wbij lekko roztrzepane
jajko i dodaj tyle
mleka aby całość była zwarta. Ciasta musi dać się wałkować. W razie potrzeby podsyp
mąką. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wykrawaj koła. Ścinki zbierz, znowu rozwałkuj, wykrawaj i tak do wyczerpania ciasta. Patelnie rozgrzej- nie używaj
oleju. Smaż
ciastka na suchej patelni na wolnym ogniu aż się zrumienią z obu stron. Podawaj z ubitą kremówką,
owocami lub
dżemem.Smacznego!