Wykonanie
Wstaliśmy dziś wcześnie. Zbyt wcześnie jak na mój gust. Ale może to tylko moje zdanie bo uwielbiam spać? Zdarzyło mi się zrobić kilka pracochłonnych śniadań. Choć przeważają jednak te mniej skomplikowane. I są takie dni kiedy mam ochotę kombinować ale są i takie kiedy zupełnie nie mam weny. Dziś to był "ten dzień". Postanowiłam, że na śniadanie zrobię coś mało skomplikowanego.
Serek wiejski z miodem? Pomysł idealny. Ale.. prawdę mówiąc miałam ochotę na coś jednak bardziej wyszukanego. I oto jest. Szybko, pysznie i niebanalnie. Takiego połączenia jeszcze u mnie nie było. Nie
jadłam serka wiejskiego w żadnej innej postaci poza tą z
miodem lub
dżemem. I zakochałam się... Pomysł trochę na wakacyjną nutę z iście śródziemnomorskimi dodatkami. Pycha!
Składniki:2 opakowania
serka wiejskiego (po 200 g)kilka
suszonych pomidorów (użyłam ok 6)kilka zielonych
oliwek (ok 5-6)2 garście
płatków migdałowychpieprz2 ząbki
czosnkuszczypta
bazylii (suszonej)łyżeczka
oliwy z
pomidorówWykonanie:
Serki odsączyć na sitku. Tak aby usunąć całą
śmietanę.
Pomidory i
oliwki pokroić w kawałki. Dodać do
serka.
Czosnek przeciśnij przez praskę lub pokrój bardzo drobno.
Migdały upraż na suchej patelni. Dodaj je do
serka. Przypraw
pieprzem i
bazylią. Dodaj
oliwę z
pomidorów. Wszystko delikatnie wymieszaj.Smacznego!