Wykonanie
Makaron to moja miłość. Chyba od zawsze. Pasuje praktycznie do wszystkiego, jest wyśmienity na słodko i na wytrawnie.Jak kolega przyniósł do pracy
sałatkę makaronową, nie mogłam się oprzeć, by jej spróbować. Była przepyszna, więc postanowiłam sprawić sobie taką w domu.
Suszone pomidory,
oliwki,
ser feta i
bazylia-klasycznie, we włoskim stylu. Niezwykle aromatyczna, wyśmienita zarówno na na zimno jak i na ciepło-pełni wtedy rolę obiadu. Konieczna do spróbowania dla wielbicieli włoskich smaków.
Sałatka makaronowa z
suszonymi pomidorami,
oliwkami i
serem feta/Pasta salad with dried tomatoes, olives and
feta(scroll down to see a recipe in English)Składniki:250g
makaronu świderki50g
pomidorów suszonych w słońcu*70g czarnych
oliwek150g
sera fetagarść listków
bazylii50 ml
oliwy z oliwekłyżka
ziół prowansalskichpół łyżeczki
czosnku granulowanego
sól i
pieprz*można użyć
suszonych pomidorów w
oliwie-wtedy lepiej wykorzystać
oliwę z
pomidorów.Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente.
Pomidory i
oliwki pokroić na kawałki.
Oliwę wymieszać z
przyprawami. Do
makaronu dodać
pomidory,
oliwki, posiekaną
bazylię, zalać
oliwą. Dodać pokruszony
ser feta. Zostawić w lodówce do połączenia smaków na pół godziny. Podawać na zimno lub podgrzewać na patelni.
Ingredients:250g pasta gimlets50g sun dried tomatoes*70g black olives150g
feta cheesea handful of basil leaves50 ml
olive oil1 tablespoon Herbes de Provencehalf a teaspoon of granulated garlicsalt and pepper* You can use dried tomatoes in
olive oil-then it is better to use
olive oil from tomatoes.Preparation:Cook the pasta al dente. Tomatoes and olives cut into pieces. Mix
olive oil with spices. Add the tomatoes, olives, chopped basil to the pasta and
pour the
olive oil. Add crumbled
feta cheese. Leave in the fridge to combine flavors for half an hour.
Serve cold or heat in a pan.