Wykonanie
Oto jeden z moich ostatnich eksperymentów. Bardzo fajny i prosty przepis, pochodzący z pisma "Przyślij przepis" 10/2010, oczywiście lekko zmodyfikowany przeze mnie. W oryginale
kurczak podany był z
ryżem - i taki sam początkowo był mój zamysł. Jednak gotując, próbując
doszłam do wniosku, że tak włoskie w swym charakterze danie po prostu musi być podane z
makaronem - znalazło się trochę spaghetti :)
Składniki (4 porcje):niewielki podwójny
filet z kurczakamały
pomidorkilka
suszonych pomidorów z
oliwyzioła prowansalskie i
bazylia2 ząbki
czosnkusól,
cukieroliwakilka zielonych
oliwekmakaron w dowolnej postaci
Mięso kroję w paski, podobnie jak
suszone pomidory. Świeży
pomidor parzę wrzątkiem, ściągam skórkę i siekam w drobną kostkę.
Oliwki kroję w plasterki, a obrany
czosnek w cieniutkie
płatki i podsmażam na rozgrzanej
oliwie. Dodaję świeży
pomidor, a po chwili suszone wraz z
kurczakiem i
oliwkami. Doprawiam
ziołami,
solą i
cukrem. Smażę ok. 10 minut. W międzyczasie gotuję
makaron.