Wykonanie
Czy mnie to kiedyś przejdzie? Czy uwolnię się od obsesyjnej potrzeby pieczenia stosu placków? Nie wiem co w tym jest ale jak upiekę tonę naleśników do razu robi mi się lepiej. Tak zwyczajnie. Teraz w sezonie
truskawkowym mogłabym jeść
truskawki i naleśniki bez przerwy na każdy posiłek. Te placki inspirowane są przepisem na krakowskie małdrzyki. Też użyłam
twarogu jednak trochę pokombinowałam i placki małdrzykami nie są. Ale są równie smaczne. Zjedliśmy je na kolację z
dżemem truskawkowym który zrobiłam w zeszłym tygodniu a który miał w planach czekać do zimy. Placki są pyszne. Jedne z lepszych jakie
jadłam z dodatkiem
twarogu. Z
owocami wręcz doskonałe!

Składniki:250 g
twarogu (nie z "wiaderka")1
jajko30 g
cukrułyżeczka ekstraktu
waniliowego (można pominąć lub dodać
cukier waniliowy)pół szklanki
mlekaok 100 g
mąki pszennej (zacznij dodawać
mąkę od 80 g ewentualnie dosypując w razie potrzeby)Do podania:
owoce,
dżem,
cukier puder,
śmietanaWykonanie:Wszystkie składniki wrzuć do miski. I wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt zbita dodaj więcej
mleka a jeśli jest zbyt rzadka-
mąki. Nic prostszego. Konsystencja powinna być taka żeby na patelni placki się za bardzo nie rozlewały. Smaż z obu stron aż będą rumiane. Ja piekąc placki używam maszyny do naleśników i nie używam już
oleju. Placki podawaj z ulubionymi dodatkami.Smacznego!