Wykonanie
Szwedzkie klopsiki zrobiły furorę w momencie kiedy Ikea stała się mekką osób urządzających mieszkanie. Nic
dziwnego. Szwedzki fast food przypadł nam do gustu. Nie wiem czy te klopsiki są dokładnie takie jak te podawana w markecie ale jedno wiem na pewno. Są pyszne! Jest w nich sporo
koperku i
pietruszki a moja babcia po ich spróbowaniu stwierdziła, że smakują dzięki temu jak..lato:) I chyba muszę się z nią zgodzić. Z
żurawiną smakują rewelacyjnie. Polecam!

Składniki:500 g
mięsa mielonegogarść świeżego
koperkugarść świeżej
pietruszki1
jajkołyżeczka mielonego
ziela angielskiegoodrobina
mlekaok 50 g
bułki tartejsólpieprzolej/
oliwa do smażeniasos:szklanka
bulionu50 ml
śmietany 36%dżem z
żurawiny lub
żurawina suszona (jeżeli używasz suszonej zalej ją wrzątkiem i zmiksuj aż powstanie
dżem)Wykonanie:
Mięso przełóż do miski.
Koperek i
pietruszkę posiekaj i dodaj do
mięsa. Wbij
jajko dodaj
sól,
pieprz,
ziele angielskie i wymieszaj. Wlej trochę
mleka i wsyp
bułkę tartą partiami. Masa powinna być zwarta. Formuj
male kuleczki i układaj je np. na blaszce którą możesz wstawić do lodówki żeby klopsiki stężały. Wstaw je na co najmniej 30 minut. Po tym czasie smaż klopsiki partiami przewracając je raz na jakiś czas żeby równomiernie się usmażyły. Gdy będą już złociste przełóż je na półmisek. Na patelni na której się smażyły wylej
bulion dodaj
sok z cytryny,
śmietanę i
dżem. Wymieszaj i przypraw
solą i
pieprzem wg gustu. Doprowadź do wrzenia i jeszcze na chwilę wrzuć klopsiki na patelnię. Gotuj je do momentu aż pokryją się sosem. Podawaj je np. z purée z warzyw i
dżemem żurawinowym.Smacznego!