Wykonanie
Lubię czerpać kuchenne inspiracje z wszystkich możliwych stron. Filmy, seriale, książki.. to bez znaczenia. Wystarczy sekunda... Ze skagen pierwszy raz spotkałam się przy okazji czytania jednej ze szwedzkich książek i wierzcie mi nie była to książka kulinarna:) Tak więc postanowiłam poszperać i... jestem absolutnie zakochana w tej "kanapce".
Cytryna i
koperek sprawiają, że to po prostu nie są zwykle
krewetki na toście. To najlepsze, fantastyczne i szybkie
krewetki na toście. Nie potrzebuję niczego więcej.
Składniki:200 g
krewetek koktajlowych4 kromki
chleba (u mnie graham)2 łyżki
śmietanyłyżeczka
majonezukoperekpół
cytrynysólpieprzolej do smażenia (u mnie
ryżowy)Wykonanie:Z
chleba zrób tosty. Jeżeli używasz
krewetek mrożonych trzeba je rozmrozić. Podsmaż je na
oleju i wrzuć do miski. Dodaj
śmietanę,
majonez, posiekany
koperek,
sól i
pieprz. Stopniowo wyciskaj
sok z cytryny. Za każdym razem skosztuj i ewentualnie dodaj go więcej. Dobrze wymieszaj. Tost możesz skropić
oliwą smakową (użyłam
oleju lnianego) lub posmarować tosty
masłem. Wyłóż porcję
krewetek na tosty. Posyp
koperkiem. Do jednej z kanapek posiekałam odrobinę
cebuli i też było świetne!Smacznego!Przepis znalazłam tutaj i troszkę go zmodyfikowałam.