ßßß
Składniki :2 cukinie (400g),1 por,1 łyżka oleju,2,5 szklanki wody,1 , 5 kostki bulionowej warzywnej lub 2 łyżki koncentratu,1/3 szklanki śmietany (zastąpiłam chudym jogurtem),sok z 1 cytryny (dałam tylko połowę),sól i pieprz,pęczek koperku,500 g krewetek.Wykonanie :Obrać i podzielić cukinię, łyżką wydrążyć ją z pestek i pokroić na drobną kostkę. Opłukać i pokroić pora. Podsmażyć go na oleju, aż zmięknie. Dodać cukinię oraz bulion, gotować przez 10 minut. zmiksować zupę. Wlać śmietanę i ponownie doprowadzić potrawę do wrzenia. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Opłukać i posiekać koperek. Usmażyć krewetki z dużą ilością czosnku. Koperek i obrane usmażone krewetki dodać do zupy zaraz przed podaniem.