Wykonanie
W moje ręce wpadła świetna książka „ Zupy na każdą
porę roku ” Anny Sjögren. Wypróbowałam zupę z
zielonego groszku z paluchami serowymi i dziś zupę z
cukinii z dodatkiem
krewetek. Wspaniałe połączenie – delikatna zupa z
cukinii plus wyrazisty smak
krewetek. Zupę przygotowywałam dokładnie jak w przepisie.
Krewetki natomiast podsmażyłam z ogromną ilością
czosnku, obrałam i dodałam do zupy.
Składniki :2
cukinie (400g),1
por,1 łyżka
oleju,2,5 szklanki
wody,1 , 5 kostki bulionowej warzywnej lub 2 łyżki koncentratu,1/3 szklanki
śmietany (zastąpiłam chudym
jogurtem),sok z 1
cytryny (dałam tylko połowę),
sól i
pieprz,pęczek
koperku,500 g
krewetek.Wykonanie :Obrać i podzielić
cukinię, łyżką wydrążyć ją z pestek i pokroić na drobną kostkę. Opłukać i pokroić
pora. Podsmażyć go na
oleju, aż zmięknie. Dodać
cukinię oraz
bulion, gotować przez 10 minut. zmiksować zupę. Wlać
śmietanę i ponownie doprowadzić potrawę do wrzenia. Doprawić
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem. Opłukać i posiekać
koperek. Usmażyć
krewetki z dużą ilością
czosnku.
Koperek i obrane usmażone
krewetki dodać do zupy zaraz przed podaniem.