Wykonanie
Lubię czerpać kuchenne inspiracje z wszystkich możliwych stron. Filmy, seriale, książki.. to bez znaczenia. Wystarczy sekunda... Ze skagen pierwszy raz spotkałam się przy okazji czytania jednej ze szwedzkich książek i wierzcie mi nie była to książka kulinarna.. Tak więc postanowiłam poszperać i... jestem absolutnie zakochana w tej "kanapce".
Cytryna i
koperek sprawiają, że to po prostu nie są zwykle
krewetki na toście. To najlepsze, fantastyczne i szybkie
krewetki na toście. Aaaa..i jeśli lubicie to dodajcie odrobinę
kawioru, ja oczywiście przypomniałam sobie o nim jak już konsumowałam tosty..
Składniki:200 g
krewetek koktajlowych4 kromki
chleba2 łyżki
śmietanyłyżeczka
majonezukoperekpół
cytrynysólpieprzolej do smażenia (u mnie
ryżowy)opcjonalnie
kawiorWykonanie:Z
chleba zrób tosty. Jeżeli używasz
krewetek mrożonych trzeba je rozmrozić. Podsmaż je na
oleju i wrzuć do miski. Dodaj
śmietanę,
majonez, posiekany
koperek,
sól i
pieprz. Stopniowo wyciskaj
sok z cytryny. Za każdym razem skosztuj i ewentualnie dodaj go więcej. Dobrze wymieszaj. Tost możesz skropić
oliwą smakową (użyłam
oleju lnianego) lub posmarować tosty
masłem. Wyłóż porcję
krewetek na tosty. Posyp
koperkiem. Dodaj
kawior jeśli używasz.Smacznego!