Wykonanie
Nie przepadam za
jabłkami. Toleruję je właściwie tylko w niektórych ciastach. Ale w tym deserze są naprawdę znakomite. I nawet ja nie odmówię sobie kilku krążków bo na jednym się nie kończy:) Posypane
cukrem pudrem, jeszcze lekko ciepłe są idealną przekąską na te chłodne dni z
kubkiem ulubionej
herbaty lub
kawy. Robiłam je trzy dni z
rzędu na podwieczorek i nie chcą nam się znudzić:)

Składniki:3
jabłka1
jajko100 g
mąki100 ml
mlekaszczypta
proszku do pieczenia2 łyżki
cukruolej/
oliwa do smażenia
cukier puder do podaniaWykonanie:
Jabłka umyj i obierz. Pokrój w plastry. Wydrąż środek (użyłam nożyka do robienia kulek z
owoców). Jeżeli nasz nożyk do wydrążania gniazd nasiennych możesz wydrążyć środek przed pokrojeniem. W misce wymieszaj
mąkę,
mleko,
jajko,
cukier i
proszek do pieczenia. Mieszaj do momentu aż masa nie będzie miała grudek. Na patelnię wylej
olej (ok pół centymetra).
Jabłka zanurzaj w cieście i wykładaj na rozgrzany
olej. Smaż aż będą rumiane z obu stron. Po lekkim ostudzeniu posyp
cukrem pudrem.Smacznego!