ßßß
Porcja na ok 12 szt dużych placuszków.Najlepsze są przestygnięte i obsypane obficie cukrem pudrem.SKŁADNIKI:1 jajko3 łyżki cukru1 opakowanie cukru wanilinowego1,5 szkl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl mleka1-2 jabłkacukier puder do posypania1. Jajko ubić z cukrami na puch.2. Dodawać stopniowo m ąkę i proszek na zmianę z mlekiem. Zmiksować na gładkie ciasto.3. Jabłka obrać, wydrążyć środek z pestkami, pokroić w poprzek w ok 0,5 cm krążki.
4. Jabłka zanurzać w cieście tak, aby się dobrze nim obkleiły, smażyć na rumiano. Obsypać cukrem pudrem.Uwaga: zamiast w plasterki jabłko można pokroić na mniejsze części, wyjdą wtedy takie mini racuszki na jeden kęs