Wykonanie
Chyba nie ma teraz chętnych na stanie przy garach. Za oknem dzisiaj u mnie ponad 40 stopni było. Można się wykończyć, jedyne co polecam to dużo
wody i lekkie sałatki. Dlatego dzisiaj powstała u mnie szybka i pyszna
sałatka z najlepszym dressingiem jakim udało mi się zrobić. Jesteście głodni? Zapraszam!




Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.plSkładniki :* 1/4 główki
sałaty lodowej* kilka
rzodkiewek*
ogórek zielony* pół
czerwonej papryki*
filet z kurczaka* ulubiona
przyprawa do drobiu*
bakłażan* szklanka ugotowanego, najlepiej drobnego,
makaronu razowego* pół kostki
fety* garść listków świeżej
bazyliiDressing :* saszetka
oleju kujawskiego
pomidory,
czosnek i
bazylia* 3 łyżki
soku pomarańczowego - najlepiej świeżo wyciśniętego* świeżo mielony
czarny pieprz* szczypta
ziół prowansalskich

Przygotowanie :
Sałatę drobno pokroić bądź porwać,
ogórka,
paprykę oraz
rzodkiewki pokroić w paseczki i mniejszą kostkę.
Kurczaka przyprawić, obsmażyć na patelni teflonowej, pokroić w kostkę.
Bakłażana umyć, pokroić w plastry, posolić i odstawić na 15 minut, odsączyć z
wody i
soli, grillować na teflonowej patelni. Pokroić na mniejsze kawałki.
Fetę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki sałatki połączyć ze sobą, dodać listki świeżej
bazylii. W słoiczku wymieszać składniki dressingu. Polać
sałatkę, podawać.