Wykonanie
Obiad błyskawiczny, bezmięsny i lekki, bardzo polecam :)



1 mały
bakłażan1 średnia
cebula1 puszka
pomidorów w zalewie (400 g)1 strąk
czerwonej papryki100 gramów
fety (użyłam
fety z
suszonymi pomidorami)
sólświeżo zmielony
czarny pieprz2 szczypty
ziół prowansalskichewentualnie
oregano lub
bazyliaokoło 350 gramów
makaronu (użyłam świderków)
Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w 1 cm plastry, posypać
solą, odstawić na 30 minut do puszczenia soku.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.
Paprykę pokroić w kosteczkę,
cebulę posiekać.
Bakłażana odsączyć z soku, wrzucić na patelnię razem z
papryką i
cebulką, podsmażyć przez około 7 - 8 minut na średnim ogniu, następnie dodać
pomidory w puszce, przyprawić, dusić około 10 minut, do zredukowania i zagęszczenia sosu.Po tym czasie dodać
ser, wymieszać, wrzucić
makaron, wymieszać ponownie, podawać.