ßßß


1 mały bakłażan1 średnia cebula1 puszka pomidorów w zalewie (400 g)1 strąk czerwonej papryki100 gramów fety (użyłam fety z suszonymi pomidorami)sólświeżo zmielony czarny pieprz2 szczypty ziół prowansalskichewentualnie oregano lub bazyliaokoło 350 gramów makaronu (użyłam świderków)Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w 1 cm plastry, posypać solą, odstawić na 30 minut do puszczenia soku.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.Paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę posiekać.Bakłażana odsączyć z soku, wrzucić na patelnię razem z papryką i cebulką, podsmażyć przez około 7 - 8 minut na średnim ogniu, następnie dodać pomidory w puszce, przyprawić, dusić około 10 minut, do zredukowania i zagęszczenia sosu.Po tym czasie dodać ser, wymieszać, wrzucić makaron, wymieszać ponownie, podawać.