Wykonanie
Dziś już mija pierwszy roczek, na mej główce pierwszy loczek.Więc zapraszam Was do siebie, zabawimy się jak w niebie.Będzie tort, a na nim świeczka, uśmiechnięte me usteczka.Oprócz
tortu, mnóstwo soku i tak będzie już co roku!Olcia! Wszystkiego Najlepszego w dniu Twoich pierwszych urodzin!życzy ciocia
Marta i wujek Sławek


Dzisiaj co prawda propozycja
tortu na zbliżający się Dzień Mamy, a różowy torcik dla tej małej księżniczki zobaczycie za tydzień.



Tort z
kremem czekoladowym i
bananami to dla mnie połączenie idealne. Choć słodki to zjecie na pewno więcej niż jeden trójkącik. Zapraszam nie tylko mamy!Składniki :Jasny
biszkopt :* 3
jajka* 3/4 szklanki
cukru pudru* szklanka przesianej
mąki pszennej* łyżeczka
proszku do pieczeniaBiszkopt ciemny :* 3
jajka* 3/4 szklanki
cukru pudru* 3/4 szklanki
mąki pszennej* 1/4 szklanki
kakao* łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem :* 2
śmietany kremówki* 3 tabliczki dobrej jakościowo
czekolady mlecznejDodatkowo :* 3
banany* pół szklanki wrzątku* sok z połowy
cytryny* starta
czekolada




Przygotowanie :Jasny
biszkopt -
jajka ubić na kogel
mogel, dodając
cukier oraz
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić
biszkopt.Ciemny
biszkopt -
jajka ubić na kogel
mogel, dodając
cukier oraz
mąkę przesianą z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do tortownicy. Piec 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić
biszkopt.Z każdego blatu
biszkopta wykroić szklanką kółka i w ciemny włożyć te jasne a w jasny blat te ciemne.Kremówkę lekko ubić,
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodne i cienkim strumieniem ubijać razem z kremówką. Mi wyszła pół płynna, ale w lodówce wszystko się idealnie połączy. Pół masy wylać na dobrze nasączony,
wodą z
cytryną, ciemny
biszkopt. Ułożyć pokrojone w dość grube kawałki
banany. Przykryć jasnym
biszkoptem, nasączyć oraz wyłożyć drugą połowę masy. Najlepiej ciasto przygotować w formie w której piekliśmy
biszkopt. Odłożyć na przynajmniej 2 godziny do lodówki, żeby całość stężała oraz smaki się połączyły. Ozdobić wedle uznania - u mnie plasterki
banana ze skórką, którego trzeba koniecznie skropić
sokiem z cytryny, oraz tartą
czekoladą.