Wykonanie
Moja druga propozycja konkursowa z
makaronami #omnomnom. Tym razem penne z pysznym
sosem pomidorowym z
bazylią,
czosnkiem i
kakao. Do tego idealnie doprawione pulpeciki. Niebo w gębie- mówię Wam!
Kakao z
pomidorami łączy się idealnie,
daje niepowtarzalny smak i aromat. Musicie tego spróbować!




Składniki :* 200 g
makaronu penne #omnomnom* łyżka
oleju z pestek dyni* łyżka
sezamu* 500 g
mięsa mielonego z
łopatki* łyżeczka
przyprawy gyros* łyżeczka
czerwonej papryki* pół
cebuli*
sól,
pieprz*
jajko* puszka
pomidorów* ząbek
czosnku* łyżka
kakao* 2 łyżki
brązowego cukru*
natka pietruszki* 5 łyżek
oleju rzepakowego




Przygotowanie :
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Dodać
olej z pestek dyni oraz
sezam, dokładnie wymieszać.
Mięso przyprawić, dodać pokrojoną w drobną kostkę
cebulę oraz
jajko. Wymieszać, uformować małe pulpeciki, obsmażyć na
oleju rzepakowym.
Pomidory podgrzać razem z pokrojonym w plasterki ząbkiem
czosnku. Zagotować, dodać
kakao oraz
brązowy cukier, wymieszać. Do sosu wrzucić pulpeciki. Przełożyć sos do kokilek, ułożyć je na środku talerza, obok wysypać
makaron. Całość podawać z posiekaną
natka pietruszki.