Wykonanie
Gołąbki uwielbiamy! Najbardziej te z
młodej kapusty. Ale i z włoskiej też robię. W zimie gdy
kapusta jest twarda, robię gołąbki bez zawijania by oszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego
sos pomidorowy i mamy pyszny obiad.


Składniki :* pół kilograma
mięsa mielonego z
łopatki* 1/4 główki
kapusty* 2
torebki ugotowanego
ryżu*
cebula* ząbek
czosnku*
sól ,
pieprz*
jajko* 3 łyżki
kaszy manny bądź
bułki tartej*
olej rzepakowy do smażenia
Sos pomidorowy :* mały słoiczek
przecieru pomidorowego* pół litra
bulionu warzywnego bądź rosołu* łyżka kwaśnej
śmietany*
sól ,
pieprz ,
cukier do smaku

Przygotowanie :
Kapustę poszatkować , posolić i odstawić na 20 minut. Do
kapusty dodać
mięso,
ryż,
jajko i
przyprawy.
Cebulę i
czosnek drobno posiekać i dodać do
mięsa z
kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki i obtoczyć w
bułce tartej bądź
kaszy mannie. Obsmażyć. Gotowe gołąbki ułożyć w garnku. Przygotować sos.
Bulion zagotować, dodać
przecier pomidorowy i
przyprawy. Można dodać łyżkę kwaśnej
śmietany i całość wlać do garnka z gołąbkami. Gotować całość na małym ogniu 40 minut. Podawać z
ziemniakami, ale i same w sobie są pyszne.