Wykonanie

Zapiekanka gołąbkowa w wersji uproszczonej pojawiła się już na blogu tutaj (klik). Dzisiaj prezentuję Wam jej bogatszą wersję robioną z
mięsa gulaszowego. Uwielbiam.... Zdecydowanie uwielbiam :)Zapiekankę robi się stosunkowo szybo jeśli mamy wcześniej ugotowany gulasz lub
mięso rosołowe. Nie ma zabawy w zwijanie gołąbków, które
potem i tak dzieci rozwijają a
kapustę odkładają na bok ;) Niestety u mnie to tak wyglądało. Można ułatwić i im i sobie ;) Zapiekanka jest przepyszna. Polecam Wam baaardzo :)Składniki na farsz:500g
mielonego mięsa wieprzowo-wołowego500g
łopatki (ugotowana jak na gulasz, lub
mięsa rosołowego)2
cebule1-2 ząbki
czosnku220g
kaszy jęczmiennej220g
ryżusól,
pieprzSkładniki na sos:ok. 0,5 litra
bulionu drobiowo - wołowego1
cebula1
przecier pomidorowy (200g)
majeraneksól,
pieprz1 łyżeczka
cukrudodatkowo:1/2 główki
kapustykilka łyżek
śmietany 12-18%
papryka słodkaKaszę i
ryż ugotować.
Czosnek przecisnąć przez praskę,
cebulę drobno posiekać, i podsmażyć na patelni.Gulasz zmielić lub najlepiej zmiksować blenderem i wymieszać z
mięsem mielonym (surowym). Dodać pozostałe składniki farszu i ugotowany
ryż z
kaszą. Wymieszać dokładnie i doprawić. Liście
kapusty ugotować w osolonej wodzie.Blaszkę natłuścić i wyłożyć spód liśćmi
kapusty. Na to wyłożyć farsz gołąbkowy. Wierzch przykryć ponownie liśćmi
kapusty. Posmarować kwaśną
śmietaną i posypać czerwoną
słodką papryką . Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać ok 40 min w temp. 200 stopni.W tym czasie przygotować sos. Do gorącego
bulionu wlać przecier, drobno pokrojona
cebulę i
przyprawy. Zmiksować i gotować do zgęstnienia. Doprawić. Gotową zapiekankę podawać polaną
sosem pomidorowym.Smacznego :)



