Wykonanie

Uwielbiam gołąbki. To jedno z niewielu dań, które jak jem, to wyłącza mi się kontrolka "dość". Problem z gołąbkami u mnie jest jednak taki, że za szybko się je zjada, a za długo robi ;) W dodatku dzieci zawsze rozwalą na talerzu wszystko to, co tak starannie próbowałam zwinąć i wygrzebują
kapustę ;) Postanowiłam więc ułatwić i im i sobie za jednym zamachem. Tak zrodził się pomysł zapiekanki gołąbkowej :) (choć teraz jak się nad tym zastanawiam, to przecież moja mama zdecydowanie wcześniej na to samo wpadła ;) Dzisiaj wersja uproszczona z samym
mięsem mielonym dodawanym surowym i zapiekanym z
ryżem i
kaszą. Polecam :)Składniki na farsz:500g
mielonego mięsa (indyczo-wieprzowe)100g drobniutko pokrojonego
boczku podsmażonego (niekoniecznie)1 duza
cebula2-3 ząbki
czosnku100g
kaszy jęczmiennej (ja wyjątkowo dałam gryczaną, z braku jęczmiennej )100g
ryżusól,
pieprzSkładniki na sos:ok. 0,5 litra
bulionu drobiowo - wołowego1
cebula1
przecier pomidorowy (200g)
majeraneksól,
pieprz1 łyżeczka
cukrudodatkowo:kilka liści
kapustykilka łyżek
śmietany 12-18%
paprykaKaszę i
ryż ugotować.
Czosnek przecisnąc przez praskę,
cebulę drobno posiekać, i zeszklic na patelni. Dodać do
mięsa podobnie jak pozostałe składniki farszu. Wymieszać dokładnie i doprawić. Liście
kapusty ugotować w osolonej wodzie.Blaszkę natłuścić i wyłożyć spód liśćmi
kapusty. Na to wyłożyć farsz gołąbkowy. Wierzch przykryc ponownie liśćmi
kapusty. Posmarować
śmietaną i posypać czerwoną
słodką papryka i
majerankiem.Zapiekać ok 40 min w temp. 200 stopni.W tym czasie przygotować sos. Do gorącego
bulionu wlać przecier, drobno pokrojona
cebulę i
przyprawy. Zmiksować i gotować do zgęstenienia. Doprawić. Gotową zapiekankę podawać polaną
sosem pomidorowym.Smacznego :)
