Wykonanie
Jeszcze jedna propozycja na andrzejkowy wieczór.
Drożdżowe rogaliki nadziewane
salami. Zachęcam do wypróbowania takich bułeczek. Nie zawsze rogaliki muszą być na słodko.Składniki :Ciasto :* pół kg
mąki pszennej* centymetrowy plaster
drożdży* 3 łyżki
cukru* 1 łyżeczka
soli* szklanka
mleka.* 1/4 szklanki ciepłej
wody* pół kostki
masła
Przygotowanie :
Drożdże rozkruszyć , połączyć z ciepłą
wodą oraz
cukrem. Odstawić na 20 minut aż zaczyn wyrośnie.
Mąkę przesiać do miski, dodać
sól.
Masło podgrzać z
mlekiem. Wlać do miski z
mąką. Dodać zaczyn. Wyrobić ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. na pół godziny. Stolnicę oprószyć
mąką. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować w kształcie koła. Wykroić 8 trójkątów.Nadzienie :* opakowanie
salami* pół słoiczka
przecieru pomidorowego* łyżeczka
oliwy z oliwek* łyżeczka ulubionych suszonych
ziół
Przygotowanie :Każdy trójkąt posmarować sosem przygotowanym z przecieru,
oliwy oraz
ziół. Ułożyć po 2-3 plasterki
salami. Zawijać rogaliki.Każdy rogalik posmarować rozkłóconym
jajkiem ze
śmietaną. Posypać
makiem i
czarnuszką. Piec na złoty kolor w 180 stopniach.