Wykonanie
Dzień dobry!Od czasu do czasu robię porządek w szafkach kuchennych, a to się czasem wysypie trochę
mąki, a to czegoś innego, warto co jakiś czas poprzecierać półki i wyrzucić wspomniane wysypane przypadkiem rzeczy.To jest też dobra chwila na "inwentaryzację" tego, co zgromadziliśmy. Ja się przyznaję, jestem "zbieraczem", kupuję mnóstwo rzeczy, zapasy jak dla wojska, albo jak to
mówi Mateusz "na atak zombie" :-). Później się nagle okazuje, że mam tonę różnych mąk,
makaronów,
kasz i 2 opakowania
kaszy jaglanej i nie wiem co z nimi zrobić, bo tak w
sumie za jaglanką na wytrawnie nie przepadam. Sernik na zimno też mi z nią nie smakował, więc co by tu innego przygotować?

Z pomocą przyszła oczywiście Dorota i jej brownie z
kaszą i
orzechami, ja postanowiłam wykorzystać do niego
masło orzechowe, bo wcześniej już przygotowywałam klasyczne brownie z nim i bardzo mi zasmakowało takie połączenie.
Powiem Wam, że w tym cieście wcale nie czuć tego, że nie ma grama
mąki, a zamiast niej jest
kasza. Jest równie dobre jak zwykłe
czekoladowe brownie, równie mokre,
czekoladowe, słodkie i ciężkie, aż zapychające, ale taki urok brownie. To najlepszy "zakalec" jaki możecie zjeść, bez smutku, że ciasto Wam nie wyszło :-).Składniki:1/2 szklanki
kaszy jaglanej (suchej)1 szklanka wrzącej
wodyszczypta
soli3
jajka50 ml
oleju1/2 szklanki
śmietany kremówki 30-36%1 szklanka
cukru1/2 szklanki
kakao1 łyżeczka bezglutenowego
proszku do pieczeniakilka łyżek
masła orzechowego (z
orzechów arachidowych)Wykonanie:
Kaszę jaglaną zalewamy szklanką wrzącej
wody, dodajemy szczyptę
soli i gotujemy, aż
kasza wchłonie całą
wodę i
zrobi się miękka. Studzimy, a następnie blendujemy na średnio gładką masę.
Jajka,
olej,
śmietanę mieszamy dokładnie w misce, stopniowo dodajemy
cukier,
kakao i proszek, na koniec zblendowaną
kaszę.

Wymieszane ciasto przelewamy do silikonowej formy o wymiarach 20x21 cm, na wierzchu układamy kilka łyżek
masła orzechowego.Ciasto pieczemy ok. 30-45 minut w 180 st.

Smacznego!