Wykonanie

Bezglutenowe brownies, którego podstawowym składnikiem jest
kasza jaglana. Dobroczynne właściwości tej
kaszy na organizm są znane od dawna; poprawia przemianę materii, oczyszcza organizm z toksyn i rozgrzewa, ma wiele wartości odżywczych, m. in. krzemionkę, która wspomaga pielęgnację włosów, skóry i paznokci oraz lecytynę poprawiającą pamięć i koncentrację. Doskonale pasuje nie tylko do dań obiadowych lub sałatek - możecie ją wpleść w wypieki i desery :-). Brownies jest ciężkie i sycące, jak to brownies ;-). Proste w przygotowaniu, po ugotowaniu
kaszy jaglanej wystarczy tylko zmiksować wszystkie składniki. Zdrowsza wersja brownies, polecam :-).Składniki na brownie:1/2 szklanki
kaszy jaglanej EcoBlik1 szklanka wrzącej
wody (do ugotowania
kaszy)szczypta
soli3
jajka50 ml
oleju1/2 szklanki
śmietany kremówki 30%3/4 - 1 szklanki drobnego
cukru do wypieków1/2 szklanki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia*Dodatkowo:pół szklanki
orzechów pekanDo garnuszka z wrzącą
wodą wsypać
kaszę, dodać
sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała
woda odparuje. Przestudzić. Zmiksować blenderem lub w malakserze do otrzymania gładkiego 'budyniu' jaglanego.Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać zmiksowaną
kaszę i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników.Płaską formę do brownies o wymiarach 16 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć
orzechy.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Podawać pokrojone na kwadraty.* w wersji bezglutenowej pamiętaj o bezglutenowym
proszku do pieczenia!Smacznego :-).



-----------------------------------------------/* wpis zawiera lokowanie produktu/