Wykonanie

Dziś chcę zaprezentować coś co odkryłam zaledwie 2 tygodnie temu, ale z miejsca podbiło moje
serce: Brownie, ale uwaga w bardzo zdrowej wersji: z
kaszą jaglaną!Na dwóch stronach: Moje Wypieki oraz W Krainie Smaku znalazłam przepis, który różni się tylko tym, że w jednym jest
śmietana 30% w drugim
mleko. Oczywiście na dzień dobry wypróbowałam ten bardziej kaloryczny i jest super. Następnym razem dodam
mleko.Pozwoliłam też sobie na wersję super light, ale to przez moje roztargnienie, czyli bez
mleka i bez 30%:) Zapomniałam. Ciasto wyszło, zjedliśmy, nawet nam smakowało, ale trzeba przyznać, że 30-tka swoje robi:)Jedni proponują z
migdałami, inni z
orzechami pekan, a ja mam cały wór
orzech włoskich, zatem one trafiły do ciasta.Będziemy potrzebować:1/2 szklanki
kaszy jaglanej (1 torebka)1 szklanka wrzącej
wody (do ugotowania
kaszy)szczypta
soli3
jajka50 ml
oleju1/2 szklanki
śmietany kremówki 30% lub
mleka3/4 – 1 szklanki
cukru1/2 szklanki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaorzechy lub
migdały na wierzchDo garnuszka z wrzącą
wodą wsypujemy
kaszę i solimy. Gotujemy, na małym ogniu, przez około 15 minut,aż będzie miękka. Gdy wystygnie miksujemy blenderem lub w malakserze do otrzymania gładkiej masy, tak, aby nie wyczuwać grudek
kaszy. Ja na tym etapie dodaję już
olej, aby łatwiej się zmiksowało. Ponieważ jest to dość gęste trzeba uważać, aby nie „przegrzać” blendera.Wszystkie pozostałe składniki poza
orzechami dodać do
kaszy i jeszcze raz zmiksować blenderem do połączenia się składników.Przelać ciasto do formy, ja piekę w silikonowej, okrągłej 27 cm. Można tez użyć prostokątnej, proponowana wielkość:16×26 cm.Piec w temperaturze 180ºC przez 40 – 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i SMACZNEGO!