Wykonanie
Dzień dobry!Mam dla Was kolejny przepis z użyciem
truskawek, mam nadzieję, że się nie obrazicie? :-) W końcu trzeba korzystać,
póki są i
póki ich ceny są niskie!Dzisiaj potrawa, którą zapewne pamiętacie ze swojego dzieciństwa. Bułeczki robione na parze, u mnie nazywane pampuchami, a u Was?

Ja jadałam je w klasycznej formie, czyli bez nadzienia, jednak zdarzało się też jadać je z
jagodami. Na
jagody jeszcze nieco za wcześnie, więc postanowiłam wykorzystać
truskawki i domowy
cukier waniliowy . Nie raz się już przekonałam, że
truskawki w połączeniu z
wanilią smakują idealne.Zapraszam Was do powrotu do smaków dzieciństwa :-).Składniki:500 g
mąki pszennej1 szklanka ciepłego
mleka1 opakowanie
suszonych drożdży2
jajka3 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki domowego
cukru waniliowegoszczypta
solikilkanaście
truskawekdomowy
cukier waniliowyroztopione
masłoWykonanie:Z
mąki,
mleka,
drożdży,
jajek,
oleju,
cukru i
soli zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawiamy je na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Można je również wyrobić w wypiekaczu do
chleba, tak jak ja to zazwyczaj robię.Po tym czasie ciasto dzielimy na małe kulki, każdą rozpłaszczamy na dłoni, układamy po 1
truskawce, posypujemy 1/2 łyżeczki
cukru waniliowego, dokładnie zaklejamy i układamy na tacy oprószonej
mąką. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, przykryte ściereczką.Do parowaru wlewamy odpowiednią ilość
wody, włączamy i czekamy chwilę, aż zacznie wytwarzać parę. Układamy w pojemniku po 2 lub 3 pampuchy, zamykamy i parujemy 10 minut. Można je również przygotować w garnku z wkładką do parowania lub na rozłożonej gazie na garnku.

Gotowe pampuchy polewamy obficie
masłem, posypujemy
cukrem pudrem i podajemy ze świeżymi
truskawkami.

Potrawę przygotowałam w Parowarze Cook@Home
marki Russell Hobbs.

Smacznego!