ßßß Cookit - przepis na Rogaliki maślane idealne na jesienną chandrę!

Rogaliki maślane idealne na jesienną chandrę!

nazwa

Wykonanie

Kiedy poranek jest mroźny, a świat poza ciepłym łóżkiem jawi się jako "wcielone zło" - wtedy najlepszym przyjacielem staje się dla mnie filiżanka kawy z mlekiem i właśnie taki rogalik, posmarowany domową konfiturą. Jest idealny na jesienną chandrę!
Zdjęcie niestety nie w świetle dziennym, bo niczym piekarz piekę wieczorami jesiennymi, a raczej piekarnik piecze, maszyna zagniata ciasto, zatem rogaliki jakby się same robiły ;p
A nawet po 2 dniach są smaczne :)
Składniki na 8 sztuk (Przepis inspirowany recepturą z Poradnika domowego) :
400 gram maki pszennej
3 łyżeczki drożdży suszonych
1 cukier waniliowy
1 jajko
1 szklanka mleka
10 dag masła stopionego
2 łyżki maku sypkiego
1 jajko do posmarowania rogalików
Wszystkie składniki sypkie czyli mąkę, drożdże, cukier waniliowy wsypujemy do wypiekacza, dodajemy stopione masło, mleko i jajko i ustawiamy na program do zagniatania na ok.20 minut, po tym czasie wkładamy ciasto do oprószonej mąką miski blaszanej. Odstawiamy tradycyjnie na około 40 minut do wyrośnięcia w cieple miejsce przykrywając ściereczką, po tym czasie wyrabiamy kilka minut ciasto, formujemy dwa okrągłe placki i każdy z nich kroimy na cztery trójkąty, zwijamy w rogaliki, zaczynając od zewnętrznej części i układamy na blasze, smarujemy jajkiem, aby się pięknie błyszczała skórka, pieczemy w 195 stopniach około 20 minut. Podawać z konfiturą!
Źródło:http://chochelkapolapkach.blogspot.com/2013/11/rogaliki-maslane-idealne-na-jesienna.html