Wykonanie
Kiedy poranek jest mroźny, a świat poza ciepłym łóżkiem jawi się jako "wcielone zło" - wtedy najlepszym przyjacielem staje się dla mnie filiżanka
kawy z mlekiem i właśnie taki rogalik, posmarowany domową
konfiturą. Jest idealny na jesienną chandrę!Zdjęcie niestety nie w świetle dziennym, bo niczym piekarz piekę wieczorami jesiennymi, a raczej piekarnik piecze, maszyna zagniata ciasto, zatem rogaliki jakby się same robiły ;pA nawet po 2 dniach są smaczne :)

Składniki na 8 sztuk (Przepis inspirowany recepturą z Poradnika domowego) :400 gram
maki pszennej3 łyżeczki
drożdży suszonych1
cukier waniliowy1
jajko1 szklanka
mleka10 dag
masła stopionego2 łyżki
maku sypkiego1
jajko do posmarowania rogalikówWszystkie składniki sypkie czyli
mąkę,
drożdże,
cukier waniliowy wsypujemy do wypiekacza, dodajemy stopione
masło,
mleko i
jajko i ustawiamy na program do zagniatania na ok.20 minut, po tym czasie wkładamy ciasto do oprószonej
mąką miski blaszanej. Odstawiamy tradycyjnie na około 40 minut do wyrośnięcia w cieple miejsce przykrywając ściereczką, po tym czasie wyrabiamy kilka minut ciasto, formujemy dwa okrągłe placki i każdy z nich kroimy na cztery trójkąty, zwijamy w rogaliki, zaczynając od zewnętrznej części i układamy na blasze, smarujemy
jajkiem, aby się pięknie błyszczała skórka, pieczemy w 195 stopniach około 20 minut. Podawać z
konfiturą!