Wykonanie
Dzisiaj polecam Wam rogaliki
drożdżowe z
makiem, pyszne, nie za słodkie, idealne jako drugie śniadanie, z
masłem i
konfiturą smakują przepysznie. Jednak nie ma to jak domowa piekarenka (handmade w cenie), wszystko smaczne, zdrowe, bez ulepszaczy, a jakie zapachy unoszą się w mieszkaniu podczas takich wypieków!! i wreszcie wyciągnęłam szwedzki kubeczek z Muminkami, aby mi umilał tę zimową, smętną nutę!


Składniki na 4 sztuki420 gram
maki pszennej3 łyżeczki
drożdży suszonych1
cukier waniliowy1
jajko1 szklanka
mleka10 dag
masła stopionego4 łyżki
maku sypkiego1
jajko do posmarowania rogalikówWszystkie składniki sypkie czyli
mąkę,
drożdże,
cukier waniliowy wsypujemy do wypiekacza, dodajemy stopione
masło,
mleko,
jajko i ustawiamy na program do zagniatania na ok.20 minut, po tym czasie wkładamy ciasto do oprószonej
mąką miski blaszanej.Odstawiamy tradycyjnie na około 40 minut do wyrośnięcia w cieple miejsce przykrywając ściereczką, po tym czasie wyrabiamy kilka minut ciasto, formujemy okrągły placek i kroimy na cztery trójkąty, zwijamy w rogaliki, zaczynając od zewnętrznej części i układamy na blasze, smarujemy
jajkiem, aby się pięknie błyszczała skórka, pieczemy w 195 stopniach około 20 minut. Podawać z
konfiturą!