Wykonanie
Dzień dobry!Mieszkasz w bloku? Nie masz działki? Nie chcesz denerwować sąsiadów, a masz wielką ochotę na grilla?To nie jest sytuacja bez wyjścia! Wystarczy sprawić sobie grill elektryczny, który będzie przydatny nie tylko do grillowania, ale też do zapieczenia na przykład kanapki z
serem :-).Ponadto taki grill jest znacznie zdrowszy niż grillowanie na klasycznym, ma nawet funkcję odciekania tłuszczu (ustawia się go pod kątem) i dzięki temu uzyskamy zdrowy, dietetyczny posiłek.Przekonałam Was?

Zatem
pora na przepis! Pyszne drobiowo-warzywne szaszłyki z dodatkiem orzeźwiającego sosu z
mango i
mięty. Ciekawe połączenie? Jak najbardziej, do tego bardzo smaczne!Zapraszam!Składniki:Szaszłyki:2
piersi z kurczaka1 mała
cukinia1
papryka1
cebulakilkanaście
pomidorków koktajlowychkilkanaście małych, obranych
pieczarekMarynata:kilka łyżek
oliwyłyżeczka
papryki słodkiej2 łyżeczki
rozmarynu2 łyżeczki cząbru2 łyżeczki
oreganoSos:1 dojrzałe
mangokilkanaście listków
miętykawałek
papryczki chilisól,
pieprzWykonanie:
Piersi z kurczaka kroimy w dużą kostkę, dodajemy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Marynujemy w zamkniętym pojemniku, w lodówce przez kilka godzin.
Paprykę i
cebulę kroimy w duże kawałki.
Cukinię za pomocą obieraczki do warzyw lub noża kroimy w cienkie wstążki.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy wszystkie składniki w dowolnej kolejności.
Cukinię składamy w harmonijkę jak na zdjęciach.
Pomidorki koktajlowe nakłuwamy wykałaczką.Rozgrzewamy grill elektryczny i grillujemy nasze szaszłyki, aż będą rumiane, a
mięso nie będzie surowe. Szaszłyki można przygotować również na klasycznym grillu lub w piekarniku.Aby przygotować sos,
mango obieramy, odkrawamy od pestki, dodajemy
miętę i
przyprawy, dokładnie blendujemy.Gotowe szaszłyki oprószamy
solą i
pieprzem, podajemy z sosem.Szaszłyki przygotowałam w grillu elektrycznym Grill Storm Grey firmy Russell Hobbs.

Smacznego!