Wykonanie
Dzień dobry!Jestem makaroniarą! Może tego nie widać na blogu, ale często goszczą u nas
makarony, głównie na zmianę dwa klasyczne sosy - boloński i carbonara.

Wstyd się przyznać, ale jeszcze kilka lat temu kupowałam carbonarę w postaci
fixu. Jakoś mi nie przyszło nigdy do głowy, że można go zrobić samemu! :-) Kiedy już przyszedł ten dzień, już nigdy później nie sięgnęłam po gotową, bo ta jest o niebo lepsza! Kremowy, pyszny sos z
serem i
boczkiem, który dokładnie pokrywa
makaron. Poezja :-).Zapraszam!Składniki:200 g
boczku250 ml
śmietanki 30%3
żółtka2 ząbki
czosnku1/2 dużej
cebuli100 ml
białego wina (opcjonalnie)2 łyżki
startego sera pecorino (może być też
parmezan) +
płatki do dekoracji
oliwa z oliwekświeże
zioła -
rozmaryn lub
tymianekWykonanie:
Boczek kroimy w cienkie paski lub kostkę, podsmażamy na patelni, aż się lekko zarumieni. Zdejmujemy, zostawiając jak najwięcej tłuszczu, na którym szklimy
cebulę pokrojoną w drobną kostkę (ewentualnie dodajemy odrobinę
oliwy z oliwek).Dodajemy
wino i posiekany
czosnek, chwilę redukujemy (
wino można pominąć).
Śmietanę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy
żółtka i
ser, drugą wlewamy na patelnię i powoli podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo dodajemy masę z
żółtkami, ciągle mieszamy, podgrzewając, aż sos zgęstnieje.Doprawiamy świeżo rozbitym (lub zmielonym)
pieprzem i
solą.Gotujemy
makaron, zostawiamy kilka łyżek
wody, dodajemy sos i dokładnie mieszamy.

Na talerzu posypujemy
rozmarynem lub
tymiankiem (oba pasują do tego dania) i
płatkami sera.Smacznego!