ßßß Cookit - przepis na => Placuszki z kaszy jaglanej z dynią

=> Placuszki z kaszy jaglanej z dynią

nazwa

Wykonanie

Smakosze do biegu, gotowi, start!
Wzięłam ostatnio udział w VI Gdyńskim Weekendzie Kulinarnym, pełnej gastronomicznych doznań oraz estetycznych wrażeń, bogatej w interakcje z innymi pasjonatami kuchni, trzydniowej wędrówce Szlakiem Kulinarnym po Centrum Gdyni.
Pokrótce o Szlaku Kulinarnym [ oficjalna strona TU ]:
"Szlak Kulinarny Centrum Gdyni to pomysł promujący zwiedzanie miasta w bliskiej relacji z dobrą kuchnią. Lokale na szlaku to przede wszystkim restauracje o gdyńskim rodowodzie, podobnie jak sama Gdynia zrodzone z “Morza i Marzeń”. Dla właścicieli stanowią prawdziwą pasję i miłość, wyrażoną jakością i pomysłowością propozycji kulinarnej oraz oryginalnym wystrojem."
Wracając do Gdyńskiego Weekendu Kulinarnego [ więcej info TU i TU i TU ]:
"(...) podczas Weekendu Kulinarnego będzie można m.in. odwiedzić słynącą z orientalnych smaków i przypraw restaurację indyjską, zjeść przysmaki ze słonecznych Włoch w licznie reprezentowanej w Gdyni „cucina italiana", spróbować specjałów kuchni amerykańskiej oraz lekkich dań kuchni francuskiej. Ponadto nie zabraknie oczywiście pysznych potraw reprezentujących nasze rodzime kulinaria i, jak przystało na nadmorskie miasto, dań rybnych" Jest to cykliczna impreza organizowana w ramach inicjatywy Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni . Tym razem odbyła się po raz szósty w dniach 26-28 września 2014. Udział w niej wzięło aż 20 restauracji i pomniejszych knajpek zlokalizowanych w śródmieściu Gdyni.
Przez 3 dni można było nie tylko odwiedzić wszystkie biorące udział w imprezie lokale – i w ramach happy hours skosztować popisowych mini dań za jedyne 5 PLN - ale także skorzystać z wielu dodatkowych atrakcji i promocji: Gdyńskie Śniadanie, pokazy live cooking, prelekcje filmów o tematyce kulinarnej, konkursy z nagrodami, warsztaty kulinarne dla dzieci i wiele wiele innych.
Do weekendowej turystyki kulinarnej dopingowała dodatkowo akcja Rajd po Gdyńskich Restauracjach [ polecam zajrzć TU ]:
"Każdy, kto podczas weekendu skorzysta z Happy Hours w trzech różnych lokalach oznaczonych plakatami Weekendu Kulinarnego i zbierze w nich trzy specjalne naklejki, weźmie udział w losowaniu albumów kulinarnych i bonów na zakupy (...)"
Poniżej fotorelacja z mojego wojażu po knajpach i knajpeczkach w ramach tegorocznego Weekendu Kulinarnego.
Muszę przyznać, że mimo iż dania w ramach happy hours były określane jako mini, to jednak nie udało mi się skosztować wszystkich i wszędzie. W wielu restauracjach porcje wcale nie były takie małe i wykonanie założonego planu zwiedzania okazało się wyzwaniem nie do zrealizowania. Ale nic straconego, zaległości nadrobię w przyszłym roku.
Dzisiaj przedstawiam najlepszych z najlepszych - miejsca, które mnie wyjątkowo zachwyciły i oczarowały, gdzie z pewnością powrócę żądna dalszych wrażeń kulinarnych oraz niepowtarzalnej atmosfery.
Bliżej
Aleja 40
Calipso Bar & Restaurant (Hotel Hotton)
Luka
Fotoreportaż poniżej [kliknięcie na nazwę otwiera odnośnik do strony restauracji]:
Bliżej --- Plac Kaszubski 1A --- [więcej info TU ]
Ciekawie położona, o niepowtarzalnym klimacie, niebanalna propozycja dla wszystkich pragnących dobrze i niedrogo zjeść. Zdecydowanym atutem jest fakt, że kuchnia serwuje dania bezglutenowe.
W ramach weekendu Kulinarnego można było skosztować:
=> Gryczanki - bezglutenowe placki gryczane na rukoli z twarożkiem i wędzonym łososiem
=> Zawijas - tortilla z grillowanym kurczakiem i papryczkami jalapeno ze szpinakiem i prażonymi pestkami dyni wraz z sałatką
Aleja 40 --- Aleja Piłsudskiego 40 --- [więcej info TU ]
Kameralne położenie, zdrowe propozycje w menu zarówno na śniadanie jak i na obiad, powiew świeżości przy aranżacji potraw.
W ramach Weekendu Kulinarnego serwowano m.in.:
=> Placuszki z porów z dodatkiem twarożku szpinakowego
Calipso Bar&Restaurant (Hotel Hotton) --- ul.Św.Piotra 8 --- [więcej info TU i TU ]
Nowoczesność i styl, wyśmienita obsługa i szczególna dbałość o gości, wykwintne oraz wyspecjalizowane menu kuchni włoskiej i europejskiej. Prezentacja potraw - klasa sama w sobie!
Można było tu skosztować m.in.:
=> Soczysta roladka z indyka faszerowana musem orzechowym, na sosie porzeczkowym z dodatkiem groszku cukrowego, podane z kluseczkami zieminaczanymi
=> Polędwiczka wieprzowa panierowana w aromatycznych ziołach ogrodowych, serwowana na sosie winnym, podana z pieczonymi warzywami i ziemniakami w maśle pietruszkowym
Luka --- ul.Kilińskiego 6 --- [więcej info TU ]
Przyjazna i bezpretensjonalna atmosfera niewielkiej, typowo miejskiej restauracyjki. Zdrowe jedzenie o doskonałym smaku, z zastosowaniem sezonowych i świeżych produktów. Miejsce wyjątkowo przyjazne wegetarianom ze specjalną kartą vege.
Uczestnik Rajdu po Gdyńskich Restauracjach był zaskoczony mnogością potraw i smaków w ofercie za 5 PLN (tarty, zupy-kremy, makarony, pakory). Nie sposób było poprzestać tylko na jednym daniu, a jeszcze trudniej było oderwać się od pałaszowania, aby uwiecznić potrawę na zdjęciu...
C.D.N.
Źródło:http://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/10/vi-gdynski-weekend-kulinarny-2014-czesc.html