Wykonanie
Zdrowe, beztłuszczowe
ciastka śniadaniowe, które można "włożyć do kieszeni" i zabrać ze sobą na drugie śniadanie do pracy.

Przepis podpatrzyłam na blogu Dietetyczne Fanaberie, lekko go modyfikując pod swój smak - dodałam m.in. trochę
cukru trzcinowego, bo
ciasteczka wydawały mi się za mało słodkie, mimo
miodu w ich składzie - i wykorzystując ulubione
bakalie . Koniecznie chciałam tu wypróbować lekko kwaskowate
jagody goji oraz niemalże
mleczne w smaku
orzechy macadamia .

Składniki na półtorej blachy średniej wielkości
ciasteczek:150g
płatków owsianych górskich30g
otrębów pszennych60g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
cukru trzcinowego - opcjonalnie30g
jagód goji(dostępne na SKWORCU)30g
suszonej żurawiny60g
rodzynek40g
orzechów macadamia(dostępne na SKWORCU)1 łyżeczka pasty waniliowej - można zastąpić
aromatem waniliowym, choć wg. mnie to już nie to samo...100ml rzadkiego
jogurtu50ml płynnego
miodu - u mnie ciemny, rzepakowy2
jaja - całe


Przygotowanie krok po krokuDo miski wsypać sypkie składniki -
płatki owsiane,
otręby,
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier . Dodać
bakalie -
owoce goji,
żurawinę,
rodzynki,
orzechy macadamia . Dołożyć składniki płynne -
jogurt,
miód, pastę
waniliową,
jaja .Wszystko dokładnie wymieszać łyżką - ewentualnie wyrobić ręką.
Ciastka formować na desce czy stolnicy w następujący sposób:rozsmarować po niej grubą warstwę masywycinać okrągłe kształty szklankąostrożnie podwadzić
łopatką i przekładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę na blasze dodatkowo rozpłaszczyć
łopatkąPiec w nagrzanym do 180C piekarniku ok 18-20 min - piekłam 20 min, ale następnym razem postaram się trzymać 18 min. - wyjdą jaśniejsze i mniej zrumienione .Już przygotowałam sobie porcję jako prowiant drugośniadaniowy na jutrzejsze przebiegi po
mieście ;)Laboratorium kuchenne...
Jagody Goji to bardzo "modny" ostatnio składnik wielu potraw - od ciast i
ciastek poczynając, przez
dżemy i
konfitury, na kotletach i
pieczywie kończąc. Nie
będę tu rozpisywać się o ich właściwościach prozdrowotnych - Google działa wszędzie :)
Ciasteczka z ich dodatkiem wyszły na pewno ciekawe. Nie dość że kolorystyka zyskała - podoba mi się ten intensywnie czerwony ciapek z
owoców w środku
ciastek - to jeszcze ich kwaskowaty posmak świetnie przełamał się ze słodką
rodzynką.O Orzechach Macadamia
mówi się że najlepiej smakują właśnie w słodkich wypiekach. Mają największą zawartością tłuszczu spośród wszystkich
orzechów – aż 76 % - ale tego "dobrego", obniżającego poziom cholesterolu. Nadały
ciasteczkom delikatnego, wręcz
maślanego smaku .Wyszperałam w czeluściach netu i koniecznie muszę się podzielić...Kolcowój pospolity, zwany też szkarłatnym, a dokładniej jego
owoce -
Jagody Goji (Lycium barbarum)występuje również na terenie Polski i według starych rodzimych podręczników botanicznych jest on uznany za roślinę trującą. Nowsze źródła podają, że to pomyłka i zaszkodzić mogą jedynie liście oraz niedojrzałe
owoce (spożyte w dużych ilościach). W trakcie dojrzewania substancje szkodliwe znikają (dotyczy to zresztą wielu roślin jadalnych). [źródło TU ]
Orzech Macadamia ma bardzo twardą skorupę, której podobno nawet dziadek do
orzechów nie
daje rady. Dobry
orzech dla odchudzających się - najpierw
traci się energię przy rozbijaniu skorupy, a
potem zjada tylko 16 kalorii, co jak na
orzech to dość mało. [źródło TU ]
