Wykonanie
Staramy się przynajmniej raz w tygodniu zjeść
rybkę na obiad, szczególnie, że moja córka uwielbia
mięso ryby. Ten pomysł podpatrzyłam u Aniki. Gorąco polecam!

Składniki:400 g
ryby (u mnie zazwyczaj
dorsz, miruna lub
morszczuk)2
marchewki1
pietruszka1 mała
cebulkakawałek
selera200 g
sera (
mozzarelli lub
żółtego sera)
sól,
pieprzsok z cytrynyolej do posmarowania formy i posmażenia warzywSposób przygotowania:1.
Filety z ryby (odmrożone) kroimy kroimy na porcje, skrapiamy
sokiem z cytryny, oprószamy
solą i
pieprzem.2. Warzywa obieramy,
cebulkę drobno siekamy, a
marchew,
pietruszkę i
selera ścieramy na tarce jarzynowej.3. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju, rumienimy
cebulkę, po czym dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy
solą i
pieprzem, dusimy ok15-20 minut, w razie konieczności dodajemy odrobinę
wody, by warzywa nie były suche.4. Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem, wykładamy
rybę. Na kawałki
ryby nakładamy jarzyny. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 10 minut. Po tym czasie
rybę wyjmujemy, wierzch posypujemy tartym na grubych oczkach
serem i zapiekamy jeszcze ok 20 minut.Smacznego!!!

Źródło: Domowa kuchnia Aniki