Wykonanie
Ryba po grecku z Grecją nie ma nic wspólnego. Najczęściej przygotowywana w okresie Świąt Bożego Narodzenia. U mnie
flet zawsze jest panierowany w
mące i smażony na
oleju. Tak przygotowana
ryba jest pokrywana grubą warstwą duszonych warzyw. Dodatkowo do
marchewki dorzucam
groszek konserwowy. To jedno z tych dań, które dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.Składniki
Ryba:
ryba (u mnie
filet z dorsza), 600 g
sok z cytrynysól,
pieprzmąka, 10 łyżek
olej do smażeniaWarzywa:
cebula, 1 mała
masło do smażenia
marchew, około 500 g (po obraniu)
pietruszka, 1 sztuka
seler, 1/4 sztuki
por, kilka liści
koncentrat pomidorowy, 4 łyżeczki
woda, 270 ml
sól,
pieprzmąka, 3 łyżeczki
groszek konserwowy, 1 puszkaSposób przygotowania
Rybę skropić
sokiem z cytryny. Przyprawić
solą i
pieprzem, ostawić na pół godziny. Obtoczyć w
mące. Rozgrzać
olej na patelni. Zmniejszyć ogień do średniego. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na
maśle.
Marchew,
pietruszkę i
seler zetrzeć na tartce na grubych oczkach.
Por pokroić w kostkę. Warzywa dodać do
cebuli i smażyć około 10 minut. Wlać 200 mililitrów
wody. Dodać koncentrat i
przyprawy. Gotować, aż warzywa będą miękkie a
woda trochę odparuje. Pozostałą
wodę wymieszać dokładnie z
mąką. Dodać do warzyw. Na koniec wsypać
groszek. Całość połączyć. Gotować jeszcze około 4 minut.W niskim naczyniu równomiernie układać
rybę, a na wierzch farsz warzywny.