ßßß
Ryba po grecku z Grecją nie ma nic wspólnego. Najczęściej przygotowywana w okresie Świąt Bożego Narodzenia. U mnie flet zawsze jest panierowany w mące i smażony na oleju. Tak przygotowana ryba jest pokrywana grubą warstwą duszonych warzyw. Dodatkowo do marchewki dorzucam groszek konserwowy. To jedno z tych dań, które dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.SkładnikiRyba:ryba (u mnie filet z dorsza), 600 gsok z cytrynysól, pieprzmąka, 10 łyżekolej do smażeniaWarzywa:cebula, 1 małamasło do smażeniamarchew, około 500 g (po obraniu)pietruszka, 1 sztukaseler, 1/4 sztukipor, kilka liścikoncentrat pomidorowy, 4 łyżeczkiwoda, 270 mlsól, pieprzmąka, 3 łyżeczkigroszek konserwowy, 1 puszkaSposób przygotowaniaRybę skropić sokiem z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem, ostawić na pół godziny. Obtoczyć w mące. Rozgrzać olej na patelni. Zmniejszyć ogień do średniego. Smażyć z obu stron na złoty kolor.Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na maśle. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Por pokroić w kostkę. Warzywa dodać do cebuli i smażyć około 10 minut. Wlać 200 mililitrów wody. Dodać koncentrat i przyprawy. Gotować, aż warzywa będą miękkie a woda trochę odparuje. Pozostałą wodę wymieszać dokładnie z mąką. Dodać do warzyw. Na koniec wsypać groszek. Całość połączyć. Gotować jeszcze około 4 minut.W niskim naczyniu równomiernie układać rybę, a na wierzch farsz warzywny.