Wykonanie
Sposób na pyszne śniadanie w 10 minut? I nie chodzi tu oczywiście o przysłowiową
bułkę z
szynką. Jest wiele sposobów by uzyskać ten efekt. Owsiane
musli,
płatki z
mlekiem, tosty, jajecznica... Można wymieniać bez liku. Zależy co kto lubi. Dziś przedstawię przepis na bardziej zaawansowaną sztukę - pyszne pizzerki w słodkiej i słonej odsłonie do wyboru. Ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu, a w połączeniu ze szklanką pysznego i zdrowego
soku owocowego stanowią smakowity i wartościowy posiłek. Mniam! Sprawdźcie sami.

Składniki:ciasto:4 szklanki
mąki pszennej
4
jajka40g świeżych
drożdżykostka
masła lub
margaryny do pieczenia4-5 łyżek
śmietany 12 %szczypta
soliszczypta
cukruDodatki:
keczup1 średnia
cebula
2-3
pieczarki1-2 plastry świeżego
ananasa20 dag
wędliny (
szynka,
polędwica, ulubiona
kiełbasa)30-40 dag
sera żółtego1
budyń waniliowy2-3
brzoskwinie z zalewyPrzygotowanie:Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na godzinkę by wyrosło. Ważne by ciasto zagniatać ze składników o tej samej temperaturze.-
ser trzemy,

-
wędlinę kroimy w kostkę,-
cebulę szklimy na odrobinie
masła (łyżkę odkładamy do miseczki)- do reszty
cebuli dodajemy drobno pokrojone
pieczarki i smażymy do miękkości-
ananasa kroimy w drobną kostkę i podsmażamy lekko ze
słodką papryką-
budyń szykujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu (można użyć trochę mniej
mleka)-
brzoskwinie odsączamy dobrze i kroimy w cienkie plastryPo godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt (grubości ok 1 cm)Ja dwie porcje przeznaczyłam na wytrawne pizzerki, a jedną na słodkie. Wytrawne smarujemy
keczupem. i równomiernie układamy dodatki wedle uznania. U mnie:porcja nr 1:
pieczarki z
cebulą,
wędlina,
ser żółty.Porcja nr 2: odrobina samej
cebuli,
ananas,
wędlina ser żółty.Słodka porcja to ciasto wysmarowane
budyniem, obłożone
brzoskwiniami, a po zawinięciu i pokrojeniu oprószone
cukrem zwykłym lub trzcinowym.Pozostaje zawinąć ścisło każdą porcję ciasta w roladkę i pokroić w plastry grubości ok 2 cm.


Plastry układamy w blaszce wyłożonej papierem i pieczemy porcjami w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-30 minut, aż się zrumienią.Warto zacząć od tych słodkich by aromatu
pieczarek potem nie nabrały ;)


Pyszności gotowe. Jeśli ktoś rano wstaje może je przygotować na świeżo, ale i dla śpiochów się nadadzą. Wystarczy zrobić je dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać w niskiej temperaturze. Wystarczy kilka minut bo pizzerki lubią się przypalać. Doskonale się przechowują i transportują, więc drugie śniadanie do pracy czy szkoły też z nich będzie pyszne. Smakują tak samo dobrze na zimno jak i na ciepło, na słodko jak i na słono. To już zależy od upodobań. Szklanka soku 100% oraz domowy
sos czosnkowy dopełnią wartość i smak takiego śniadania. PolecamPrzepis na to fantastyczne ciasto, z którego można czynić cuda odkryła moja Teściowa na stronie Wielkie Żarcie, gdzie zapraszam po oryginał troszkę zmodyfikowanej przez nas receptury.