ßßß Cookit - przepis na Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki.

Krupnik warzywny na indyku. Sposób na recykling zawartości lodówki.

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu opisywałam krupnik na wołowinie - pożywną zupę na zimne dni. Dziś przedstawię jej nieco inną wersję. Lżejszą lecz równie smaczną i wartościową, wzbogaconą o ulubione warzywa. Opcja doskonała na każdy dzień w roku - zimny, ciepły, deszczowy czy słoneczny.
Składniki (na średni garnek):
1/2 szyi indyczej
woda
1 marchew
1 mała pietruszka
1/4 selera
5-6 plasterków pora
7-10 łyżek drobnej kaszy jęczmiennej
kawałki papryk - najlepiej w różnych kolorach
2-3 liście kapusty pekińskiej lub włoskiej
garść groszku zielonego lub pociętej fasolki zielonej
liść laurowy (1-2 sztuki)
ziele angielskie (1 sztuka)
sól, pieprz
zioła prowansalskie
papryka słodka
siekana natka pietruszki lub koper do smaku
4-5 średnich ziemniaków
Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy wywar z szyi indyka. Po usunięciu szumowiny dodajemy ziele, listek oraz pora. Kiedy mięso jest prawie miękkie wrzucamy kaszę. Warzywa korzeniowe trzemy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę, a kapustę siekamy w paski.
Wrzucamy na 10 minut przed wyłączeniem zupy. Fasolkę należy wrzucić chwilę wcześniej by miała czas zmięknąć. Doprawiamy do smaku papryką i ziołami. Na talerzu posypujemy świeżym koprem bądź natką pietruszki. Mięso indycze obieramy z kości i podajemy wraz zupą.
Tak jak pisałam - ja ziemniaki do krupniku gotuję osobno - na świeżo tuż przed podaniem.
Zupa jest smakowita, zdrowa i pożywna. To idealny sposób na wykorzystanie warzyw, które zalegają nam w lodówce. Polecam
Źródło:http://cytryny-jak-maliny.blogspot.com/2014/02/krupnik-warzywny-na-indyku-sposob-na.html