ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak

Kapuśniak

nazwa

Wykonanie

Kapuśniak jest szybki w przygotowaniu, pełen zdrowia i delikatnego smaku młodej kapusty i koperku. Kapuśniak ugotowałam na powstałym sosie po pieczeniu Soczystego udźca z indyka, który zawierał już przyprawy i tylko pod koniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka.
Produkty:
średnia główka młodej kapusty
3 średnie ziemniaki
2 średnie marchewki
1 papryka
pęczek koperku
2 ząbki czosnku
wywar mięsny
1 łyżeczka kminku w ziarenkach
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka chili lub papryki ostrej
1 łyżeczka imbiru w proszku
1 łyżeczka pieprzu mielonego
sól do smaku
1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
Przygotowanie:
Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić.
Kapustę umyć i drobno poszatkować.
Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić.
W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około 1/2 garnka), następnie marchew i ziemniaki. Gotować 10 minut.
Następnie dodawać partiami poszatkowaną kapustę (całość na raz się nie zmieści), gotując się kapusta zmniejsza swoją objętość. Dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy, łącznie z drobno posiekanym koperkiem. Po 10 minutach od zagotowania się kapusty dodać paprykę. W zależności ile wody wyparuje i jak gęsty lubimy kapuśniak, to ewentualnie dodać przegotowanej wody.
Gotować do miękkości warzyw, pod koniec dodać sól do smaku.
Jeśli kapuśniak będzie gotowany na sosie po pieczeniu indyka z mego przepisu, to z przypraw dodać tylko kminek i sól do smaku.
Źródło:http://przepisy-kulinarne-kuchcika.blogspot.com/2015/07/kapusniak.html