ßßß
Potrzebne będą:- 1,5 wywaru drobiowego (można użyć zamrożonego rosołu z niedzieli), lub wieprzowego (w takim przypadku używamy małego kawałka żeberka)- włoszczyzna- 2 ziemniaki- koperek- 1 mała główka młodej kapusty- 1 ząbek czosnku- liść laurowy- 2 ziarenka ziela angielskiego- sól i pieprz do smaku, szczypta ostrej papryki
Sposób wykonania:1) Żeberko zalewamy zimną wodą, gotujemy przez 15-20 minut, po czym dodajemy obraną włoszczyznę i gotujemy całość, aż włoszczyzna stanie się miękka.2) Następnie wyciągamy z zupy mięso i włoszczyznę.3) Marchew kroimy w plastry...
...i wrzucamy z powrotem do garnka z wywarem.4) Kapustę szatkujemy dosyć drobno...
...i również dodajemy do wywaru.5) Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Dodajemy do zupy. Gotujemy kapuśniak, dopóki ziemniaki nie zmiękną.6) Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i papryką.Na koniec gotowania można dodać posiekany koperek i tym sposobem otrzymujemy wspaniały i aromatyczny kapuśniak.
Smacznego =)